Home

Nieuws 22 reacties

'Tienduizenden extra banen bij gedeeltelijke overstap biomassa'

Wageningen – Indien de Nederlandse chemische industrie in de komende vijftien tot twintig jaar de helft van de fossiele brandstoffen vervangt door biomassa, zoals gras en mais, ontstaan 45.000 nieuwe banen.

Ruim de helft van die banen ontstaan in de landbouw. Dat zegt Johan Sanders aan de vooravond van zijn afscheid als hoogleraar verwaarding plantaardige productieketens aan Wageningen Universiteit.

De chemie werkt nu vooral met aardolie en  aardgas om de energie te leveren. "In aardolie zitten koolstof en waterstof waardoor de chemische industrie atomen als stikstof en zuurstof moet toevoegen om tot de gewenste eigenschappen te komen om onze kunststoffen te maken. Dat kost veel geld en energie. In biomassa zit al zuurstof en stikstof waardoor veel minder inspanning hoeft te worden gepleegd om het product om te zetten in bruikbare bouwstenen voor de chemie, die jaarlijks in Nederland 45 miljard euro omzet.

De gemiddelde kostprijs van chemicaliën komt nu volgens Sanders neer op 900 euro per ton. Daarvan betreft twee derde kapitaalskosten, zeg maar fabrieken, terwijl 300 euro op gaat aan energie en grondstoffen. Met biomassa kan de verhouding volgens Sanders omdraaien. "De kapitaalskosten dalen tot 300 euro per ton waardoor de producent die een gelijke kostprijs nastreeft dus 600 euro per ton mag besteden aan grondstoffen, die dan dus niet langer eindig zijn maar hernieuwbaar."

Volgens Sanders kan bioraffinage een zegen betekenen voor de landbouw. "Het is een sector die  al decennia kampt met teruglopende werkgelegenheid en mede daardoor steeds verder van de burger staat. Voor de winning van biomassa heb je straks vele duizenden boeren en loonwerkers nodig."

Een deel van de biomassa zal worden geïmporteerd, erkent Sanders, maar ook in Nederland kan de productie van gras, bieten  en mais toenemen. Bioraffinage is een Nederlandse specialiteit en productie dichtbij de verwerking kan voordelig zijn. De productie van gras kan door toepassing van bioraffinage een impuls krijgen, verwacht Sanders. Gras zou kunnen worden opgebroken in drie componenten: vezels (30 procent), eiwit (15 procent) en sap (55 procent). De producten afzonderlijk leveren zo'n 14 procent meer op dan de bioraffinage kost.

Vezels bijvoorbeeld zijn interessant voor de papierindustrie en energieproductie, terwijl sap bruikbaar is in de chemie. "Momenteel wordt gras aan koeien gevoerd maar de kwaliteit van het eiwit is eigenlijk te goed voor deze toepassing. Mais zou qua eiwit al voor het doel volstaan. De huidige toepassing van gras maakt dat niet veel wordt geïnvesteerd in het vergroten van de opbrengst van gras per hectare. Agronomisch kan de opbrengst omhoog van 8 tot 9 ton droge stof naar een niveau ergens tussen de 15 en 17 ton."

Als gras maar ook mais wordt 'opgebroken' in verschillende delen, kan bovendien een groot deel van de grascomponenten aan varkens worden gevoerd terwijl een deel van de voedingsstoffen uit mais juist effectiever ingezet zouden kunnen worden in de melkveehouderij. "Daarmee wordt Nederland minder afhankelijk van de import van soja, dus neemt de insleep van mineralen af en wordt het mestprobleem kleiner."

Laatste reacties

 • HJ O R

  Wat een fantasie

 • agro1

  meer boeren niet nodig, er komt geen grond bij en er kan maar een gewas per keer groeien, wel goed natuurlijk. chemische industrie: geen feed, geen food joepieeee, grunningen forever en ciolos boppe!!!!

 • agratax2

  agro1. Je ziet het goed. Ik vrag me af hoe er in de landbouw 15.000 banen bij komen als we het huidige areaal omzetten in biomassa. Allemaal extensieve gewassen, mais, gras, wilgenhout etc. Ieder van ons weet dat vergisten van deze gewassen volkomen onrendabel is, dus blijft er industriele verwerking over en dit is geen landbouw. Het lijkt erop dat Wageningen steeds verder van d eprimaire landbouw afkomt te staan en het verschil tussen primaire landbouw en verwerkend eindustrie niet weet. Hiermee is dit hele toekomst verhaal voor mij erg ongeloofwaardig geworden.

 • koestal

  ook extra faillissementen dus

 • Mtstermors1

  Word tijd dat ze wageningen opdoeken. Want ze doen er weinig nuttigs

 • wmeulemanjr1

  De fantasten leven nog steeds.

 • Evert1

  En daar luisteren ze na in den Haag. stumpers

 • trekker123

  Bioraffinage kan in de toekomst best van de grond komen, maar we hoeven niet te rekenen dat de winst die daarmee wordt gemaakt op de bankrekeningen van de Nederlandse boeren terecht komt. En dat het de werkgelegenheid in de primaire sector zou bevorderen dat lijkt me sterk. Het zal gaan om gewassen die volledig gemechaniseerd geteeld en geoogst worden dus dat gaat eerder werkgelegenheid kosten dan dat het oplevert. Tenzij we alsnog besluiten om de waddenzee in te dijken maar daar hoeven we ook geen rekening mee te houden. Het areaal wordt links- of rechtsom toch iedere dag een beetje kleiner.

 • fransderondhoeven

  als alla bermgras bladeren van de bomen en dode takken uit de bossen en dergelijke worden verzameld door de werkloze [deze krijgen toch al geld ] kan het best een kans van slagen hebben

 • boerrick

  Vind het eigenlijk wel een grappig idee(niet helemaal realistisch). Het is gewoon een extra markt voor producten die je als boer kan produceren. Misschien niet goed voor het hele kleine beetje voedsel wat we op wereldnivo produceren, maar we zijn ook ondernemers. Dus als er iemand veel betaald voor gras of mais dan kan je toch net zo goed wat koeien minder melken.

 • agratax2

  @fransderondhoeven. je plan om bermgas en hout afval te verzamelen met werkelozen zal niet meer gaan. Het bermgras wordt reeds meer dan 30 jaar verplicht afgevoerd, verschralings beleid) en snoeiout wordt bijjna allemaal met de versnipperaar in condainers geblazen. Aan beide werkzaamheen hebben vele loonwerkers een mooi exra inkomen. Er zijn even zoveel rapporten die dit bio energie de hemel in prijzen als rapporten die uit gaan van een volkomen onevenwichtige energie balans in dezen.
  @Mtstermost. Wageningen geeft leuke werkgelegenheid en heeft nog een goede naam. Die naam is te verkopen en verder ze maken onderzoeksrapporten, waarvan de uitkomst in de opdrachtbrief stond vermeld. Zo werkt de moderne politiek nu eenmaal, moeten we als boeren aan wennen.

 • alco1

  Iedereen maakt altijd een praatje naar eigen parochie, om zo maar subsidies los te peuteren.
  Boerenverstand is er nodig. Vergisting van biomassa en mest lijkt per definitie niet te kunnen concurreren met de fossiele brandstoffen. Alles wat je echter als land zelf kunt produceren kan in principe (ook met subsidie) altijd uit. Deze projecten moeten echter wel door de staat opgepakt worden.
  Mais en dergelijke mogen ook geen voedingsstoffen voor de productie zijn. Daarvoor hebben we dieren die het veel beter tot waarde kunnen maken.

 • minasblunders1

  Agratax, klopt wat je zegt. Wageningen heeft vroeger een goede naam opgebouwd door echte wetenschappers die kennis van zaken hadden. Die goede naam wordt vandaag de dag verkwanseld door zielige stumperds met een bijzonder laag niveau. Het hoogste doel is daar om zoveel mogelijk geld binnen te slepen. Met wetenschap heeft die vertoning al lang niets meer van doen.

 • gjcamps

  Is dit dan ook bio industrie? zullen er vast wel weer tegenstanders zijn.

 • koeboertje

  Dit raport gaat er voor zorgen dat alle duizenden hectares natuur weer omgezet worden in landbouw grond ,bedankt Johan Sanders !

 • Jaap39

  Ben wel benieuwd hoe ze de gras opbrengst willen verhogen van 8 a 9 naar 17 ton droge stof per hectare. Verdubbelen van de mest en kunstmest gift? Hoe heeft de WUR dit onderbouwd?

 • koestal

  populaire retoriek

 • mbroertjes

  op school kreeg je dikke onvoldoende als je zoveel onwaarheden opschreef! De hectares en mensen om ze te bewerken zijn er al (of ze moeten idd natuur omzetten of het markermeer ijndelijk s droogleggen) Dus hoezo extra banen?? Gras te goed voor koeien? koe produceert voedsel, een fabriek niet hoor, volgens mij is er nog steeds voedsel tekort in de wereld!

 • Jaap39

  Eigenlijk zou dit soort onzin niet op een site als boerderij.nl horen. Bedenkelijk niveau.
  Anders beter onderbouwen.

 • koestal

  waarom gaan er zoveel mestvergisters failliet ?

 • agro1

  voedsel tekort is een politiek correct fabeltje, als dit zo was, zouden de prijzen van onze producten duurzaam kostendekkend zijn. zich nog ontwikkelende landen zijn gebaat bij voedselprijzen, waarvoor lokaal rendabel geteeld kan worden, is nu nog niet zo, komt wel, of opstand, kan ook. grunningen forever en ciolos boppe!!

 • aarthamstra1

  Het word nog veel erger koestal,Men blijft maar nieuwe installatie,s bouwen dankzij het huidige subsidie systeem .Ondanks het feit dat er een te kort aan (afval ,rest) producten zijn . Ook Overheids instellingen bouwen met u geld te Grote biogas centrales . Wie weet word afval ingevoerd, met Eu subsidie . Biogas boer gered . De domme regering blij( denkt Eu subsidie is gratis ) dat ze een alternatief hebben voor Groningen.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.