Home

Nieuws 1 reactie

Ten onrechte laag tarief door chaos bij de NVWA

Den Haag - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft te weinig effectieve controles gehouden door veel verschillende toezichthouders.

Het datasysteem van de dienst was niet op orde, waardoor er geen zicht bestond op het aantal slachtingen. Mede daardoor heeft de NVWA jarenlang verkeerde (te lage) tarieven gehanteerd voor slachterij Vugts in het Noord-Brabantse Steenbergen.

Dat erkenden medewerkers van de NVWA gisteren voor het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag. Slachterij Vugts maakt bezwaar tegen de verhoging van de starttarieven voor het keuringswerk van de NVWA. Werd in het verleden een starttarief van ruim 50 euro gehanteerd, sinds eind 2012 moet het bedrijf opeens meer dan 100 euro aan starttarief betalen. Oneerlijk, vindt Vugts. Daar komt nog bij dat de NVWA de ene dag met twee mensen komt, een volgende dag met drie, zegt Vugts, "en wat de ene controleur in drie kwartier doet, doet de andere in anderhalf uur, en ik mag daarvoor betalen."

Met de komst van een nieuwe toezichthouder in 2012 werd het bedrijf strakker aan de lijn gehouden. Los van de kwestie rond de tarieven spelen er meer zaken, waarover staatssecretaris Dijksma eerder deze maand aan de Tweede Kamer rapporteerde. Het bedrijf zou zich volgens de staatssecretaris niet houden aan de regels bij het slachten, er zou sprake zijn van mest op het slachtproduct en de slachtgegevens worden niet goed bijgehouden.

Het bedrijf is in 2011 gemoderniseerd. Dat was mede op aandrang van de NVWA, omdat de oude voorzieningen op het bedrijf niet toereikend waren voor een goed slachtproces, erkent Vugts. "Maar we wilden het zelf ook. Wij slachten veel verschillende dieren. Onze klanten komen overal vandaan, ook omdat we halal slachten." De bedrijfsvoering op het nieuwe bedrijf is gebaseerd op de aantallen dieren, die er altijd al geslacht werden. Dat zijn er meer dan het aantal dat recht geeft op een gereduceerd starttarief.

Toen de NVWA dat in 2012 constateerde, werd het tarief verhoogd. Disproportioneel, vindt Vugts. Nu wordt zijn bedrijf over de zelfde kam geschoren als grote pluimveeslachterijen. "Maar wat zij in één uur slachten, daar doen wij een hele dag over. Tegen hetzelfde starttarief."

De NVWA erkent dat Vugts lange tijd volgens het lage starttarief heeft mogen slachten.  Ten onrechte, zo constateerde de NVWA achteraf. Maar vanaf nu moet de slachterij aan de eisen voldoen, vindt  de staatssecretaris.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven doet over zes weken uitspraak.

Eén reactie

  • koestal

    ja,ambtenaren zijn duur per uur,uurtje factuurtje,ook een goede pensioenregeling bij het ABP,kan niet beter

Of registreer je om te kunnen reageren.