Home

Nieuws

'Reorganisatie keuringsdiensten nodig om fraude aan te pakken'

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw zegt dat de reorganisatie van de keuringsdiensten van belang is om te voorkomen dat fraudeurs niet worden aangepakt.

Dat zei ze tijdens een bijeenkomst van LTO Nederland en de Nederlandse Coöperatieve Raad (NCR) in Den Haag. LTO-bestuurder Nico van Ruiten vroeg de staatssecretaris waarom de huidige werkwijze met keuringsdiensten moet worden gereorganiseerd, terwijl er internationaal en van onafhankelijke bronnen, zoals Oxfam Novib, veel waardering is de kwaliteit van het Nederlandse agrarische product. Dijksma reageerde. "Er zijn ook veel schandalen, zo is vorig jaar gebleken. We moeten naar een keuringssysteem waarbij heel duidelijk is wie wat doet en waarbij het onmogelijk wordt dat mensen die frauderen niet gepakt kunnen worden. De invulling van de nieuwe keuringsdiensten zullen we in overleg met de sector doen." Van Ruiten is het eens met de visie van Dijksma dat fraudeurs moeten worden aangepast, maar hij ziet niet in waarom de werkwijze met de keuringsdiensten daarom op de schop moet.

Vanuit de plantaardige sectoren is grote bezorgdheid over de reorganisatie van de NAK, BKD en KCB.

Of registreer je om te kunnen reageren.