Home

Nieuws 4680 x bekeken

Prijs van mestverwerking daalt

Doetinchem - De prijs van mestverwerking is circa 18 euro per ton, 2 euro minder dan vorig jaar. De grote installaties zullen ongeveer 15 euro per ton rekenen.

Een jaar geleden gingen adviseurs en handel er van uit dat de prijs van mestverwerking de komende jaren rond 19 à 20 euro per ton mest zou zijn. Op dit moment wordt er al verwerkingscapaciteit aangeboden met de garantie dat de fosfaat afgezet wordt buiten de Nederlandse landbouw - en dus voldoet aan de mestverwerkingsvoorwaarden - voor een prijs van 18 euro per ton varkensdrijfmest af boerderij, zonder inleggelden of andere extra kosten.

De kosten van de verwerking van mest in grote installatie (vanaf 150.000 ton per jaar) zal de prijs kunnen dalen naar ongeveer 15 euro per ton, mits de afzetkosten niet toenemen ten opzichte van nu. De vaste kosten worden bij grotere installaties lager vanwege het schaalvoordeel.

De prijs van mestverwerking komt nagenoeg overeen met de afzetkosten van drijfmest op de reguliere markt. De hoogte van het bedrag kan per regio verschillen. Ook de samenstelling van de mest speelt een rol. In concentratiegebied Zuid kost afzet van verse varkensdrijfmest 18 à 19 euro per ton.

Boeren kunnen de kosten van mestverwerking drukken door schaalvoordelen te benutten. Ook kunnen de kosten van mestverwerking dalen door samenwerking en bundeling van afzet van dikke fosfaatrijke fractie.

De verwachting is dat de verwerkingskosten maximaal rond de 18 euro per ton af boerderij moeten kunnen blijven mits voldoende schaalgrootte is en transportafstanden kort zijn, zegt Jan Schellekens van Agrifirm Exlan. Voorwaarden is wel dat er voldoende installaties nog gebouwd kunnen worden en verdeeld over de regio's.

 

Kijk voor meer informatie over mest en een rekenvoorbeeld Wat kost mestverwerking op www.boerderij.nl/mest.

Bekijk ook de laatste discussies over mest op Boerderij Connect.

Of registreer je om te kunnen reageren.