Home

Nieuws 8 reacties

Paardenvlees tussen rundvlees van Gelderse slachter

Den Haag - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft paardenvlees aangetroffen in vier partijen rundvleessnippers. De partijen die het slachthuis heeft opgeslagen, in totaal ruim 690 ton, worden geblokkeerd totdat de herkomst van het vlees duidelijk is.

Volgens televisieprogramma Eén Vandaag betreft het Van Hattem Vlees in Dodewaard maar deze onderneming was woensdagmiddag niet bereikbaar.
Uit een strafrechtelijk onderzoek van de NVWA blijkt dat de administratie van het bedrijf niet in orde is. Uit de gegevens van het bedrijf valt volgens de NVWA vooralsnog niet na te gaan in welke partijen rundvlees paardenvlees is verwerkt. Ook zijn volgens de inkoopadministratie meer paarden ingekocht dan er volgens het slachtregister zijn geslacht. Paardenvlees kan gevaarlijk zijn voor menselijke consumptie als de paarden het medicijn Fenylbutazon hebben gekregen.
Het bedrijf moet alle vlees  en karkassen die het tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2014 in de handel heeft gebracht, traceren. Als blijkt dat de producten niet traceerbaar zijn, voldoen ze niet aan de veiligheidsvoorschriften en moet het bedrijf de producten uit de handel nemen.  Het bedrijf heeft tot 3 februari 2014 te tijd gekregen om de tracering te organiseren. Als dat niet lukt, wordt de erkenning van het slachthuis geschorst.

Het slachthuis slacht nu nog wel, zij het bij voortdurende aanwezigheid van een dierenarts en een inspecteur van de NVWA. Dieren mogen alleen in aanwezigheid van de NVWA worden aangevoerd en ook de afvoer wordt door de NVWA extra gecontroleerd.
Eerder werd bij slachter Willy Selten paarden-DNA in rundvlees aangetroffen. Het ging destijds om 300 ton paardenvlees en er moest 50.000 ton vlees worden teruggehaald.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Als het dus klopt en bewezen wordt 20 jaar opsluiten, leegplukken op een zwarte lijst zetten, plus afnemers miljoenen aan boetes given, immers de veeindustrie hangt samen aan waardeloze papieren certificate.
  Een zieke industrie dus, heeeeeel ziek.

 • jordi 1455

  De vegetarische slager is erger, die verkoopt groente als vegetarische vlees, terwijl er geen grammetje vlees in zit, daar bij is de paardenvlees affaire niets bij.

 • Ishtar

  Jordi, je bent uitgegroeid in korte tijd tot een zeer gerespecteerde boerenbelangenbehartiger.
  Jammer dat een vion of cda je talent niet herkent.
  Nou ja, 1 compliment heb je bij deze al binnen..

 • agratax2

  Hoe we het ook wenden of keren; op deze wijze zijn de paarden nog van nut. Voeding voor de mensen altijd beter dan in de cadaverbak. Het zal mij benieuwen of indien het bedrijf gelijk heeft, dat de etiketten vermelden dat het gemengd vlees, de NVWA zijn excuses openlijk aanbiedt. Hoe we het ook wenden of keren er is weer geen enkel Gevaar voor de volksgezondheid er is hooguit een fout etiket gebruikt en darom moet de hele voorraad van deze firma naar de Stort. Te zot voor woorden.

 • famtillemans1

  zou de nvwa het niet expres doen ..nu tonen ze zogenaamd belang bij de maatschappij hoe belangrijk ze menen te zijn !!!!!!!!!!!!!!!!

  jammer hier gaat ons land kapot ... ik zou zeggen alle nvwa ers verplicht asperge steken

 • XB

  Raar! NVWA noemt wel Willy Selten en Van Hattem Vlees, maar zwijgt nog steeds over naam en toenaam van een Halal slachterij waarmee zij naar eigen zeggen grote problemen hebben. Kom heren/dames NVWA voor de draad ermee. Wat zijn de sancties aldaar????

 • bankivahoen

  Ai, dat ligt gevoelig @Zwerfkei, daar wil men z'n handen niet graag aan branden ! Het is veel lastiger om daar maatschappelijk verantwoord de vinger op de zere plek te leggen !

 • Elevage

  de dierenarts en NWA meneer zijn continu aanwezig op dit bedrijf, dus als er iets niet in orde is hebben zij dat ook gemist........... op staande voet ontslaan!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.