AlgemeenNieuws

Paardenvlees tussen rundvlees van Gelderse slachter

Den Haag – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft paardenvlees aangetroffen in vier partijen rundvleessnippers. De partijen die het slachthuis heeft opgeslagen, in totaal ruim 690 ton, worden geblokkeerd totdat de herkomst van het vlees duidelijk is.

Volgens televisieprogramma Eén Vandaag betreft het Van Hattem Vlees in Dodewaard maar deze onderneming was woensdagmiddag niet bereikbaar.

Uit een strafrechtelijk onderzoek van de NVWA blijkt dat de administratie van het bedrijf niet in orde is. Uit de gegevens van het bedrijf valt volgens de NVWA vooralsnog niet na te gaan in welke partijen rundvlees paardenvlees is verwerkt. Ook zijn volgens de inkoopadministratie meer paarden ingekocht dan er volgens het slachtregister zijn geslacht. Paardenvlees kan gevaarlijk zijn voor menselijke consumptie als de paarden het medicijn Fenylbutazon hebben gekregen.

Het bedrijf moet alle vlees  en karkassen die het tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2014 in de handel heeft gebracht, traceren. Als blijkt dat de producten niet traceerbaar zijn, voldoen ze niet aan de veiligheidsvoorschriften en moet het bedrijf de producten uit de handel nemen.  Het bedrijf heeft tot 3 februari 2014 te tijd gekregen om de tracering te organiseren. Als dat niet lukt, wordt de erkenning van het slachthuis geschorst.

Het slachthuis slacht nu nog wel, zij het bij voortdurende aanwezigheid van een dierenarts en een inspecteur van de NVWA. Dieren mogen alleen in aanwezigheid van de NVWA worden aangevoerd en ook de afvoer wordt door de NVWA extra gecontroleerd.

Eerder werd bij slachter Willy Selten paarden-DNA in rundvlees aangetroffen. Het ging destijds om 300 ton paardenvlees en er moest 50.000 ton vlees worden teruggehaald.

Beheer
WP Admin