Home

Nieuws

Overheid investeert niet in breedbandinternet platteland

Den Haag – Het kabinet heeft geen geld om het platteland te voorzien van breedbandinternet.

Verantwoordelijk minister Henk Kamp van Economische Zaken voorziet dat de internetvoorzieningen op het platteland wel zullen verbeteren door verbetering van het KPN-netwerk, ontwikkeling van draadloze netwerken en doorgang van regionale initiatieven voor aanleg van breedbandinternet. "Maar het zal via deze weg moeten gebeuren. Er is in de begroting 0,0 euro beschikbaar voor aanleg van breedbandinternet op het platteland. Nederland is het meest bekabelde land ter wereld. Aan wonen op het platteland zitten voor- en nadelen. Je hebt ruimte en kunt je auto makkelijk parkeren, maar je hebt misschien niet overal toegang tot breedbandinternet. De kosten om deze laatste 5 procent van de bevolking te voorzien van breedbandinternet zijn heel hoog. Het kost 1 tot 1,5 miljard euro. Dat hebben we niet beschikbaar", aldus Kamp.
CDA-Kamerlid Agnes Mulder en PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug maken zich grote zorgen over de internetvoorziening op het platteland. "Het mag niet zo zijn dat mensen in het buitengebied op achterstand staan", aldus Mulder. Ze oppert mogelijkheden om institutionele beleggers in te schakelen om de aanleg te financieren. Kamp verwacht niet dat dit lukt, omdat de aanleg geen rendement zal opleveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.