Home

Nieuws 11337 x bekeken 35 reactieslaatste update:6 jan 2014

Opnieuw aflatoxine in mengvoer

Rijswijk - Er is opnieuw aflatoxine in rundveemengvoer aangetroffen. Het voer was al geleverd bij tientallen melkveehouders in Noord-Holland en is afgelopen maand teruggehaald.

Twee melkveebedrijven hebben uit voorzorg hun melk moeten laten weglopen. Dat bevestigt Trustfeed-directeur Francine van Rossem, de kwaliteitsborgingsorganisatie van de mengvoerbedrijven. Volgens haar is al het verontreinigde voer tijdig teruggehaald en is er geen gevaar voor de volksgezondheid of veiligheid van zuivelproducten.

De aflatoxine is aangetroffen in gebroken mais, één van de grondstoffen van het mengvoer. De gebroken mais, oorspronkelijk afkomstig uit Argentinië, is aan betreffend voerbedrijf geleverd door een voedingsmiddelenbedrijf. De exacte hoeveelheid kan Van Rossem niet noemen, maar volgens haar gaat het om een paar big bags. De niet voor diervoeders geschikte gebroken mais is per vergissing toch aan het voerbedrijf geleverd. Het Overijssels voerbedrijf, dat het mengvoer heeft geleverd, ontdekte de besmetting tijdens reguliere monitoring. Volgens Van Rossem is het technisch en logistiek niet mogelijk om al voor levering van het voer aan de veehouders over de testuitslagen te beschikken.

Het voer is begin december teruggehaald. Er is volgens Trustfeed destijds geen brede waarschuwing uitgegaan omdat het voer tijdig is teruggehaald en het gaat om een relatief kleine hoeveelheid voer.

In de maand maart afgelopen jaar haalden Nederlandse voerbedrijven een grote hoeveelheid met aflatoxine verontreinigd voer terug. Aflatoxine is een gifstof, een mycotoxine, die wordt gemaakt door schimmels. De stof is voor de mens kankerverwekkend. Dat is de reden dat de Nederlandse zuivelindustrie er zo op gespitst is te voorkomen dat die stof via het veevoer in de melk bij de consument terecht komt.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Zo ook weer klaar de MULTINATIONAL heeft zich vergist. Lijkt RABO,,,,VION wel. Boeren vergissen zich ook wel eens maar dat word dan weer anders beoordeeld.

 • leo,s vriend

  Multinational? ik heb geen bedrijfsnaam gelezen

 • Arjan 68

  Als wordt gecontroleerd behalve wat ze doen moeten

 • koeboertje

  Onbegrijpelijk binnen een jaar al twee maal eenzelfde voorval, het zal het beste zijn als deleverancier bekent gemaakt wordt , wij als afnemers draaien altijd al dan niet indirect voor de kosten en schade op.
  Harde straffen zijn hier op zijn plaats!

 • wdebruin

  Er was eens een schaatser die de elfstedentocht won.
  Hij heet Evert en zijn achter naam is hetzelfde als het veevoederbedrijf dat lekker aan het knoeien is geweest om de kostprijs laag te houden

 • agro1

  treedt die schimmel op tijdens de teelt, of ontstaat de besmetting bij het bewaren? enkele bigbags, ammehoela, downsizen heet dat. ciolos boppe!!

 • koestal

  veehouders ,wakker blijven !!!

 • Mozes

  Voor zover ik weet kan de schimmel ook optreden tijdens de bewaring.

 • info48

  wdebruin; 'zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten' luid een (on) bekend
  spreekwoord!

 • polsbroek

  Wie zonder zonden is werp de eerste steen

 • koestal

  wie heeft er hier nu schuld ?de veehouder in ieder geval niet ,is alles nog te controleren ?

 • no-profile-image

  miranda72@kpnmail.nl

  wie vergoed de melk? Dus de schade die de boer daarvan lijdt?

 • jaap69

  tientallen boeren lijkt mij een beetje overdreven. het ging om een paar big bags, dus een paar ton mais en daar maak je echt geen honderden tonnen voer mee. en wat de melk betreft, die zal denk ik wel vergoed worden. Daar hoeft nu in iede rgeval geen superheffing over betaald te worden.

 • Venstra

  Koolstof er door voeren.

 • koegrietje

  mensen eerst even informeren hoe het zit en dan pas oordelen!
  leverancier van voer heeft gedaan wat hij moest doen.

 • Koeienboer

  Nou... die leverancier wilde de namen van de betreffende boeren liever onder de pet houden toen de melkfabriek er om vroeg... Hij is nu geen Trustfeed deelnemer meer...

 • aarthamstra1

  Koeienboer .dat is toch wel te prijzen van deze ondernemer, dat hij boer in bescherming wil nemen?? .

 • Mozes

  Dat is helemaal niet te prijzen aarthamstra. Het achterhouden van de namen van deze boeren betekent dat besmette melk niet op tijd onderschept kan worden en een voedselschandaal in de pers komt. Dit kan tot gevolg hebben dat wij de export van kindervoeding naar China kwijt raken. Juist de kindervoeding is een belangrijke aanjager van de fantastische melkprijs die wij momenteel hebben. Het onderscheppen van besmette melk hoeft de boeren niets te kosten: zij kunnen alle schade verhalen op de voerleverancier. Desnoods helpt FC daarmee. Het achterhouden van namen van boeren met besmet voer kan geen andere reden hebben dan dat de voerleverancier zichzelf wilde beschermen tegen schadeclaims. Dat hiermee de export van kindervoeding en de goede melkprijs kan instorten is blijkbaar niet van belang.

 • wdebruin

  En zo is het

 • Koeienboer

  juist Mozes!

 • Venstra

  Scheelt dat het maar een klein veevoerfabriekje is, dan kunnen het nooit zoveel boeren/melk zijn. Als vervolgens die fabriek niet mee gaat werken aan onderzoek en de melk kan niet op tijd worden getraceerd en teruggehaald dan word de druppel een olievlek en schaadt dit de gehele sector.

 • agro1

  herhaal... enkele bigbags, ammehoela. downsizen heet zoiets. nogmaals: ciolos boppe!!

 • aarthamstra1

  Beetje oververhit Mozes ,Het gaat bij jou alleen om de melkprijs.De rest ?. Natuurlijk moet een besmette partij uit de handel worden genomen.
  Dat is wat anders dan aan de grote klok hangen.

 • aarthamstra1

  Beetje oververhit Mozes ,Het gaat bij jou alleen om de melkprijs.De rest ?. Natuurlijk moet een besmette partij uit de handel worden genomen.
  Dat is wat anders dan aan de grote klok hangen.

 • Mozes

  Waar gaat het dan nog meer om aarthamstra?

 • agratax2

  Ik neem aan dat voermais niet per big bag uit Argentinie komt. Het zal per bulk carrier gaan en dan enkel big bags er uit gevist die besmet zijn. Denken deze bazen van controel bureaus nu echt dat de Nederlander zo dom is? De vraag is waar is de rest gebleven? Dat deze voerboer nog enkele big bags had, is mogelijk als hij een klein lokaal voerbedrijfje is. Ik denk dat dit de laatse bags zijn van de hele lading van 10.000 tonnen, die al vervoed zijn en de melk en het vlees en de eieren al geconsumeerd zijn.
  jammer dan de ziekenhuizen kunnen weer een extra aantal kanker patienten verwelkomen over een x aantal jaren.

 • landboer

  Alles word tegenwoordig driedubbel gecontroleerd wij tenminste wel en er gaat nog meer fout dan vroeger? Of hoorde je dat vroeger niet?

 • Martin Oldenhof

  'De niet voor diervoeders geschikte gebroken mais is per vergissing toch aan het voerbedrijf geleverd.'
  'De gebroken mais, oorspronkelijk afkomstig uit Argentinië, is aan betreffend voerbedrijf geleverd door een voedingsmiddelenbedrijf. '
  Zo te lezen is er met het transport wat mis gegaan vanuit een voedingsmiddelen bedrijf. Het beste kunnen ze de maïs in Argentinië laten en gewoon NL maïs gebruiken, maarja hier moet alles vol met natuur en woningen zodat voor de agrosector geen plek meer is. Dan krijg je dat soort dingen ook.

 • aarthamstra1

  Mozes .Je hebt gelijk alleen de melkprijs . Zo verrot kan de mens dus worden.

 • koestal

  De hele omtrek weet toch wie er voer afneemt van die fabrikant,de naam staat toch op de bulkauto,s ,ik weet hier in de buurt ook welke boer er voer afneemt van de veevoerfabrikanten

 • Mozes

  In Nieuwe Oogst van LTO las ik zojuist dat het mengvoerbedrijf gebroken maïs kreeg aangeleverd van een bedrijf die maïs verwerkt voor menselijke consumptie. Bij deze verwerking ontstaat gebroken maïs als bijproduct. Omdat het voor menselijke consumptie bestemt is garandeerd het bedrijf dat de gebroken maïs vrij is van aflatoxine. Bij dit bedrijf bevonden zich enkele big bags die afgekeurd waren. Door onderhoudswerkzaamheden zijn de big bags omgewisseld. De fout ligt dus niet bij het mengvoerbedrijf maar bij het toeleveringsbedrijf. Sinds afgelopen voorjaar worden alle mengvoerbedrijven wekelijks gecontroleerd op aflatoxine. Tijdens deze wekelijkse routinecontrole werd de besmetting ontdekt.
  Hieruit blijkt dat het controlesysteem goed werkt.

 • Mozes

  Aarthamstra, ik heb nog geen antwoord op mijn vraag welke belangen in deze zaak nog meer gediend moeten worden dan het veilig stellen van de zuivelexport.

 • landboer

  De fout ligt altijd bij het toeleveringsbedrijf maar daar controleren ze toch op

 • reiziger

  wat een bende elk jaar een voer schandaal vorig jaar ook met slechte mais een paar vrachtjes 30000 ton dat zijn 1000 vrachtautos,en nu 2 big bags broodje aap verhaal.
  Maar nu de oplossing in plaats van elke vracht mest te bemonsteren voortaan deze fosfertair en wel elke vracht voer bemonsterne is veel goedkoper en belangrijker.

 • geert150

  hebben ze daar geen certificering ???? hahahahaha

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.