AlgemeenNieuws

Ook Mestac start mestverwerkingspool

Best – Mestcoöperatie Mestac werft veehouders voor deelname aan een landelijke mestverwerkingspool. Veehouders die hun te verwerken mestoverschot niet willen laten verwerken, kunnen hun mestverwerkingsplicht via de pool overdragen aan andere veehouders.

DLV startte al eerder een mestverwerkingspool. Mestac biedt veehouders de mogelijkheid de verplichting van mestverwerking op papier over te dragen aan andere veehouders. Dit kan door middel van een Vervangende Verwerkingsovereenkomst (VVO). VVO is een boer-boerovereenkomst en kan alleen worden afgesloten tussen pluimveebedrijven onderling en tussen overige veebedrijven onderling. Dit is het zogenoemde schot tussen de pluimveesector en de overige veehouderijsectoren. In een VVO staat minimaal de leverende en de ontvangende boer en het aantal kilo’s fosfaat. Dit wordt administratief gecontroleerd door Dienst Regelingen (DR).

Veehouders met een overschot aan verwerkingscapaciteit kunnen zich aanmelden voor de pool, net als veehouders die hun verwerkingsplicht willen over dragen. Mestac rekent maximaal €1,50 per kilo te verwerken fosfaat. Niet-leden van de coöperatie moeten lid worden en betalen jaarlijks een contributie van 200 euro. De mestcoöperatie telt 400 leden.

De handel in VVO’s komt langzaam op gang. DLV werft sinds het najaar veehouders voor een landelijke mestverwerkingspool. Afhankelijk van die hoeveelheid te verwerken fosfaat, betaalt een veehouder 2 tot 4 euro per kilo te verwerken fosfaat. Hoe meer verwerkt moet worden, hoe goedkoper het wordt. Daarnaast rekent DLV een vast tarief van 250 euro per contract. DLV heeft een verwerkingscapaciteit voor hun pool van 300.000 kilo te verwerken fosfaat.

Beheer
WP Admin