Home

Nieuws 8 reactieslaatste update:21 jan 2014

Ook Mestac start mestverwerkingspool

Best - Mestcoöperatie Mestac werft veehouders voor deelname aan een landelijke mestverwerkingspool. Veehouders die hun te verwerken mestoverschot niet willen laten verwerken, kunnen hun mestverwerkingsplicht via de pool overdragen aan andere veehouders.

DLV startte al eerder een mestverwerkingspool. Mestac biedt veehouders de mogelijkheid de verplichting van mestverwerking op papier over te dragen aan andere veehouders. Dit kan door middel van een Vervangende Verwerkingsovereenkomst (VVO). VVO is een boer-boerovereenkomst en kan alleen worden afgesloten tussen pluimveebedrijven onderling en tussen overige veebedrijven onderling. Dit is het zogenoemde schot tussen de pluimveesector en de overige veehouderijsectoren. In een VVO staat minimaal de leverende en de ontvangende boer en het aantal kilo's fosfaat. Dit wordt administratief gecontroleerd door Dienst Regelingen (DR).

Veehouders met een overschot aan verwerkingscapaciteit kunnen zich aanmelden voor de pool, net als veehouders die hun verwerkingsplicht willen over dragen. Mestac rekent maximaal €1,50 per kilo te verwerken fosfaat. Niet-leden van de coöperatie moeten lid worden en betalen jaarlijks een contributie van 200 euro. De mestcoöperatie telt 400 leden.

De handel in VVO's komt langzaam op gang. DLV werft sinds het najaar veehouders voor een landelijke mestverwerkingspool. Afhankelijk van die hoeveelheid te verwerken fosfaat, betaalt een veehouder 2 tot 4 euro per kilo te verwerken fosfaat. Hoe meer verwerkt moet worden, hoe goedkoper het wordt. Daarnaast rekent DLV een vast tarief van 250 euro per contract. DLV heeft een verwerkingscapaciteit voor hun pool van 300.000 kilo te verwerken fosfaat.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Goh, alweer een mestverwerkingspool.... we kunnen ook niks meer zonder de polen...;)
  Ben benieuwd hoeveel er nog bij komen. Volgens mij is er meer interesse in VVO's dan in daadwerkelijke mestverwerking.

 • probe14

  pluimveemest die verwerkt wordt kan via intermediair ook naar de varkenssector worden overgedragen. Dit is heel interessant voor de varkenshouderij. Mijn verwachting dat pluimveemest hierdoor gratis wordt opgehaald. Dus niet te snel tekenen. Eerst de marktpartijen met hun voorstellen afwachten, is mijn devies.

 • Broederijbrok

  probe 14 ZEER GOED ADVIES.
  Wie snel geld wil uitgeven, en de ander zijn zak wil vullen, kan snel zijn.
  Mestverwerking kan altijd, zeker omdat er nog niet genoeg is.
  Voor pluimveehouders met verwerking zorg dat u sluitende afspraken maakt, en ga niet te snel met allerlei constructies mee.

 • ericvanzutphen

  IN het artikel staat minimaal 1.50 euro per kg fosfaat
  dit moet zijn maximaal 1.50
  Eric van zutphen bestuur Mestac

 • ericvanzutphen

  Boerderijbrok ! Mestac is een cooperatie van en voor boeren dus mocht de zak gevuld worden profiteren daar de leden van.en je zegt Mestverwerking kan altijd ,niet dus het is 2 voor 12 dit jaar zal idd een gedeelte van de verplichte verwerking ingevuld worden door een vvo maar in 2015 komen we tijd te kort als we dan nog moeten gaan investeren in mestverwerking , en blijven we in de toekomst gebonden aan rechten , willen we blijven investeren in lucht, of dit jaar al in mestverwerking, zodat we ons probleem oplossen zonder dat we daar de pluimveehouders voor nodig hebben ,sommige van ons hebben al wel actie ondernomen door in tetekenen bij Ecoson zij hebben het geregeld voor de toekomst ,verder heeft Mestac voor u ook andere oplossingen dus investeren in mestverwerking .benieuwd 21 januari bent u welkom in de Druiventros Berkel enschot 22 jan Nobis Asten en 27 jan Nia domo Boekel aanv 20.00 u
  en verder Boerderijbrok durf gewoon onder eigen naam te reageren

 • boerfrank

  Als we ons fosfaatoverschot nu via de pluimvee oplossen dan betekent dit dat de overige mest in Nederland blijft. Deze zal her en der via een andere weg dan de reguliere zijn weg vinden. Ook betekent dit dat de prijs van de distributiemest niet zal gaan dalen. Ik voorspel nu dat we over een paar jaar de rekening gepresenteerd krijgen via de Nitraatrichtlijn, omdat overbemesting vandaag de dag direct opgemerkt wordt via het grondwater. Dan zijn we nog veel verder van huis. Lage kosten op korte termijn worden dan grote kosten op (hele) lange termijn. Boerfrank is de naam van Frank Hoffmans.

 • j.verstraten1

  Het is de kip of het ei, boeren houden er niet van zich te binden, en nog minder als men bang is achteraf teveel te betalen.
  Dus gaat men voor de korte termijn.

 • drevanhelmond1

  Voor mijn gevoel proberen veehouders die er mee bezig zijn snel iets te regelen.
  De meeste veehouders wachten af en hopen dat het goed komt.
  Ik ben er van overtuigt dat er echt iets moet gebeuren.
  Met alleen vvo komen we tijd tekort.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.