AlgemeenNieuws

Online tool voor berekenen effect bio-energie op bodem

Wageningen – Onderzoeksinstituut Alterra en adviesbureau CLM hebben een rekenmodel ontwikkeld om de effecten van bio-energie op de bodemkwaliteit te meten: de meetlat BioESoil.

BioESoil geeft inzicht in het verliezen van nutriënten tijdens de productie van bio-energie, de potentiële terugvoer van nutriënten middels residuen en het effect op de bodemorganische stof.

De meetlat is zo ontworpen dat deze gebruiksvriendelijk is van opzet. BioESoil is wereldwijd toepasbaar en geschikt voor grootschalige en kleinschalige bio-energie producenten en gebruikers.

De meetlat ondersteunt bio-energieproducenten, adviseurs en certificerende organisaties bij het vaststellen van de gevolgen van bio-energie productie op bodemvruchtbaarheid en bodemkwaliteit. De meetlat kan gebruikt worden bij het certificeren van bio-energie. Tevens ondersteunt de meetlat NGO’s en andere organisaties bij het stimuleren van bewustwording omtrent effecten van bio-energie op de bodem.

De meetlat is ontwikkeld in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (ROV.nl), de fusieorganisatie van Agentschap NL en Dienst Regelingen vanaf 1 januari dit jaar. Het rekenmodel is beschikbaar op www.bioesoil.nl.

Beheer
WP Admin