Home

Nieuws

Obama prijst landbouwexport

Washington – De Amerikaanse president Barack Obama verwees in de jaarlijkse State of the Union naar 'de sterkste periode van vijf jaar in onze historie' voor agrarische exporten, maar liet zich verder vooral uit over economische ongelijkheid en het belang van het vervangen van buitenlandse olie met Amerikaans aardgas en zonnestroom.

Het jaar 2014 moet een jaar van actie worden, aldus Obama, die zich gefrustreerd toonde over de politieke patstelling in het Congres.
Obama noemde het succes van de agrarische exporten in de context van het sterke herstel van de Amerikaanse economie, waarbij de politicus ook wees op de opleving van de auto-industrie. Obama ging tegen de verwachting van sommige commentatoren niet in op het deze week gesloten principeakkoord over de Farm Bill, landbouwwetgeving voor de komende vijf jaar, die door waarnemers wordt gezien als de eerste grote kans voor Democraten en Republikeinen samen een serieus pakket beleid aangenomen te krijgen.
Voor het eerst in tien jaar zien topmensen in de zakenwereld niet China als de beste plaats om te investeren, aldus Obama, maar de Verenigde Staten. Het land is volgens hem 'beter gepositioneerd voor de 21e eeuw dan welk land op aarde dan ook'. Wat Obama betreft wordt het succes van landen in deze eeuw bepaald door hun vermogen innovatief te zijn. Hij noemt de Amerikaanse 'energierevolutie', overigens zonder schaliegas expliciet te noemen. Liever spreekt Obama over een overstap van aardolie uit het buitenland naar Amerikaans aardgas.
De VS is volgens hem echter ook op weg wereldwijd toonaangevend te worden met zone-energie. "Elke vier minuten wordt een nieuw Amerikaans huis of bedrijf aangesloten op zonnestroom. Elk paneel wordt geplaatst door een werknemer wiens baan niet kan worden geoutsourcet. Laten we die progressie voortzetten met een slimmer belastingbeleid dat niet langer 4 miljard dollar subsidie geeft aan de fossiele brandstoffenindustrie die het niet nodig heeft."
Obama brak een lans voor een opener immigratiebeleid dat arbeidsintensieve industrieën kan helpen en wees erop dat na vier jaar van economische groei bedrijfswinsten en aandelen op een zeldzaam hoog niveau zijn beland en mensen aan de top zelden meer verdienden. Gemiddelde salarissen echter bewogen nauwelijks en ongelijkheid is toegenomen, aldus Obama, die impliciet dreigde veel meer initiatieven buiten het Congres om in beweging wil krijgen.
Al vijf jaar werkt Obama met een verdeeld Congres. 'Zijn' Democraten hebben een meerderheid in de Senaat, vergelijkbaar met de Tweede Kamer, en de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, dat een meer controlerende taak heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.