Home

Nieuws 3825 x bekeken 23 reacties

Nog geen besluit derogatie Brussels nitraatcomité

Den Haag/Brussel - Het nitraatcomité in Brussel neemt volgende week nog geen besluit over het Nederlandse derogatieverzoek. De Nederlandse aanvraag voor verruiming van de standaard bemestingsnormen van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare, staat opnieuw niet op de agenda.

Het ministerie van Economische Zaken bevestigt dat er volgende week nog geen besluit wordt genomen. Overleg tussen Nederland en de Europese Commissie over het vijfde actieprogramma nitraat is nog niet afgerond. Het ministerie zegt er vertrouwen in te hebben dat het overleg spoedig in positieve zin kan worden afgerond. Het ministerie zet in op verlening van derogatie met terugwerkende kracht, zodat deze per 1 januari 2014 van kracht kan worden. Dit is in het verleden ook wel eens gebeurd.
Op dit moment heeft Nederland geen derogatie. De vorige derogatie om onder voorwaarden extra mest uit te mogen rijden op grasland, was geldig tot en met 2013.
Het nitraatcomité bespreekt volgende week wel aanvragen voor derogatie van België en Ierland.

Laatste reacties

 • alco1

  Je zou haast hopen dat de derogatie niet doorgaat. Het zou het begin kunnen zijn dat ook de ogen van LTO-er los gaat en er echt iets gaat gebeuren. Maar geloof mij maar. De derogatie gaat wel door, waarmee iedereen weer monddood gemaakt wordt.

 • minasblunders1

  En zo is het.

 • gjh

  alco 1 perfect onder woorden gebracht en zo is het !!!

 • pb1974

  het is maar te hopen dat het wel doorgaat anders moeten we nog meer varkensmest afzetten want de rundvee mest is meer gewild als het waterig varkensmest scheelt de varkens sector toch een hoop geld

 • gjh

  tuurlijk hopen we dat het doorgaat het land komt alzo veel voeding tekort daar hoef je niet deskundig voor te zijn !!

 • minasblunders1

  Gjh, zorg gewoon dat je flink intensief bent. Dan kan je nog vele malen meer uitrijden dan de derogatie. En dan bedoel ik ECHT intensief.

 • wmeulemanjr1

  Als derogatie niet doorgaat heb je wel een versnelde ijskoude sanering en veel boeren die zeer lauw gaan worden als het om investeren gaat want er is dan veel meer geld nodig voor afvoer van de mest en denk maar niet dat de hosanna stemming dan nog lang voortduurt.

 • minasblunders1

  Meuleman, nogmaals: verkoop (of zeg de pacht op) van een flink deel van je grond. Je zult zien dat het dan met die mestafzet wel meevalt. Ervaar dat je veel meer mest op eigen grond kunt aanwenden waardoor je veel meer opbrengst hebt, zonder al die extra kosten voor grond. Veel grond hebben is dubbele kosten!!

 • df

  Nog geen besluit derogatie Brussels nitraatcomite !!!
  Had je dat al verwacht dan ?

 • Mozes

  Minasblunders #8, leg eens uit hoe dat werkt.

 • Marco22

  ' Het ministerie zet in op verlening van derogatie met terugwerkende kracht, zodat deze per 1 januari 2014 van kracht kan worden'
  Op het Min. weten ze niet dat in januari geen mest wordt uitgereden.....zucht

 • Mfb

  Nee Marco22, maar het heeft wel invloed op de N-hoeveelheid die je per jaar mag gebruiken op je land

 • koestal

  het mestseizoen is bijna weer begonnen ,maar Brussel treuzelt wel vaker

 • wmeulemanjr1

  Als 'Brussel' wil dat Nederland minder gaat melken dan word misschien derogatie ooit een keer niet verlengd, wat doen we ook in 1 Europa? Elk land kan toch zelf wel beslissen hoeveel mest op een ha. moet kunnen.

 • LUCTOR

  Brussel laat even zien wie de macht heeft,ben benieuwd naar de uitleg van minasblunders1.

 • alco1

  @Klompjan. Lees als je tijd hebt: 'Kringloop wijzer is geweldig hulpmiddel'
  In het kort kun je stellen dat de mestwet een scheuring geeft tussen de boeren. Zoals de mestwet nu is hebben intensieve boeren, boeren met hoge producties en zonder weidegang een voordeel. Boeren die hier niet aan voldoen zien steeds meer verschraling.

 • minasblunders1

  Mozes en Klompjan als jullie het echt willen snappen, dan moet je er bij stil staan dat er twee soorten rekenregels zijn: de algemeen gangbare, die iedereen op school leert, en daarnaast de Wageningse rekenregels. Dit zijn rekenregels die volledig losgezongen zijn van de werkelijkheid en louter tot doel hebben om de opdrachtgever het gevraagde antwoord te kunnen geven. Besef dat alle mestwetten tot nu toe gebaseerd zijn op de Wageningse rekenregels. Dit betekent dat veranderingen in de bedrijfsvoering ook via de Wageningse rekenregels doorgerekend moeten worden. Voorbeeldje het bedrijf van Mozes: naar eigen zeggen rijdt hij per jaar ongeveer 50 kuub mest uit per ha. Als hij nu de helft van zijn grond verhuurt met behoud van afzet, dan mag hij volgens de regels slechts ongeveer 20 kuub op die grond afzetten. Die 30 kuub die hij nu overhoudt hoeft hij niet extra af te zetten, maar die mogen extra over zijn resterende grond, dat wordt dan dus wel 80 kuub per ha.

 • minasblunders1

  Doordat Mozes nu meer mest op zijn resterende grond kan brengen, haalt hij meer voer van een ha en kan zo toe met iets minder aankoop van voer, waardoor hij nu minder mest hoeft af te zetten als in de uitgangssituatie!!! Nu kan Mozes nog meer grond afstoten en mag hij op zijn dan nog resterende grond nog meer mest aanbrengen. Hij komt dan vanzelf in de situatie van die Brabantse zandboeren, die zo gigantisch veel mest op hun grond brengen, dat zij alleen nog maar mais kunnen telen. Het is niet voor niets dat 'Boerenverstand' deze boeren adviseert om de derogatie los te laten en mais te zaaien. Vandaar hoe intensiever hoe gunstiger.

 • minasblunders1

  Hoe werken de Wageningse rekenregels? Eigenlijk heel eenvoudig.
  Het telen van welk gewas dan ook is aan een maximum gebonden. Neem bijvoorbeeld mais: 100 ton per ha is vooralsnog onbereikbaar. Dit in tegenstelling tot het houden van dieren. Hiermee kun je een opbrengst halen per ha die de equivalenten haalt van duizenden tonnen mais. Iedereen weet wel dat deze opbrengsten niets met de grond te maken hebben, maar door het toepassen van de Wageningse rekenregels worden deze automatisch aan de grond toegerekend met dus een bijpassende exorbitante bemesting. Dit geldt zowel voor minas als voor BEX als ook voor de kringloopwijzer. Begin je nu een beetje te begrijpen waarom zo veel kippen- en varkensboeren en de heel intensieve rundveehouders zo gemakkelijk hun 'kringlopen' sluitend krijgen? Begin je nu een beetje te begrijpen waar die 'zwarte' mest vandaan komt?

 • minasblunders1

  Nu is Mozes' bedrijf niet zo'n goed voorbeeld. Hij is immers al intensief. Als je nu in de uitgangssituatie een echt extensief bedrijf neemt (bv. één koe per ha.), dan is het effect van de helft van de grond afstoten veel groter. Dan gaat de opbrengst en kwaliteit van gras en mais met sprongen vooruit.

 • LUCTOR

  @minasblunders1 bedankt voor je uitleg.

 • mariska.vermaas1

  De onduidelijkheid over derogatie blijft nog even. Hoe gaat u er in de praktijk mee om? Praat hier mee!
  http://www.boerderij.nl/social/rundveehouderij-ruwvoer/discussies/1087


 • doener

  Ik snap niet wie derogatie bedacht heeft!

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.