Home

Nieuws 443 x bekeken

'Nederlanders verspillen bijna evenveel voedsel'

Den Haag – Nederlanders verspilden in 2013 gemiddeld naar schatting 47 kilo goed voedsel, bijna evenveel als in 2010. Mensen gooien zuivel, brood en groente het meest weg. Dat blijkt uit een analyse van huishoudelijk afval door bureau CREM en begeleid door het Voedingscentrum en Milieu Centraal.

De klimaatbelasting van elke kilo weggegooid voedsel is volgens projectleider Linda Nijenhuis van Milieu Centraal even groot als het verbranden van 1,3 liter benzine. Verspilling kan volgens haar vaak worden voorkomen. "Brood hoef je niet weg te gooien als je het invriest. Je kunt elke dag uit de vriezer halen wat je nodig hebt en dat ontdooien."
De onderzoekers denken dat ook nog veel winst valt te behalen voor rijst en pasta. Daarvan wordt vaak te veel gekookt. De juiste hoeveelheid laat zich moeilijk schatten doordat beide producten bij het koken veel water opnemen. De ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken gaven opdracht tot het onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.