AlgemeenNieuws

Nederland waardeert landbouw met 7,6

Den Haag – De Nederlandse landbouw krijgt van de Nederlandse bevolking rapportcijfer 7,6. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo over de maatschappelijke waardering van de Nederlandse landbouw en visserij. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

De waardering voor de landbouw is hoger dan voor de visserij, die een 6,9 scoorde. In het onderzoek werden duizend mensen ondervraagd. Bijna drie kwart van de Nederlanders vindt het belangrijk dat Nederland ook in de toekomst agrarische bedrijven heeft. Twee derde hecht veel waarde aan het Nederlandse platteland en eenzelfde aandeel van de ondervraagden vindt dat de agrarische sector een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandse landbouw. 52 percentage hecht veel waarde aan de agrarische sector. 54 procent vindt het belangrijk dat de agrarische sector op een duurzame manier voedsel produceert.

Mensen zijn vooral positief omdat boeren hard werken en omdat ze van belang zijn voor de voedselproductie. Kritiekpunten hebben te maken met de geringe aandacht voor het milieu en dierenwelzijn en het lage aandeel biologische productie.

Mensen die zeer goed bekend zijn met de sector hebben een hogere waardering voor de sector dan mensen die aangeven minder bekend te zijn met de landbouw. 40 procent van de mensen zegt niet zo bekend te zijn met de agrarische sector.

Staatssecretaris Sharon Dijksma reageert positief. “Het doet me deugd dat de belangrijke rol die de landbouw speelt in onze samenleving ook op waarde wordt geschat. Een pluim voor de sector. Om die te blijven verdienen, is het wel van belang dat boeren blijven investeren in dierenwelzijn en milieuverbetering.”

Beheer
WP Admin