Home

Nieuws 563 x bekeken

Nauwelijks meer winst voedingsdivisie DSM

Heerlen – De voedingsdivisie van DSM heeft in het vierde kwartaal van 2013 een omzet geboekt van ruim 1 miljard euro, zo'n 85 miljoen meer dan een jaar eerder.

De winst voor belastingen, rente en afschrijvingen nam 3 miljoen euro toe tot 204 miljoen euro. Voor 2014 houdt DSM een uiterst voorzichtige winstprognose aan, mede door tegenvallende groei in Europa.
Het totale concern boekte een omzet van 2,4 miljard, 100 miljoen meer dan een jaar eerder, en zag de winst groeien van 243 naar 316 miljoen euro. Hoewel DSM terugblikt op een sterk jaar, hoopt het Limburgse bedrijf voor 2014 vooralsnog alleen dat resultaten genoeg verbeteren om negatieve wisselkoersschommelingen te compenseren. Daarmee zou de winstgroei op circa 70 miljoen moeten uitkomen.
Topman Feike Sijbesma spreekt van "matige" kwartaalcijfers voor de voedingsdivisie, DSM Nutrition, wat zowel te danken zou zijn aan zwakte in de markt als wisselkoerseffecten. Op het gebied van menselijke voeding zag de onderneming verkopen gelijk blijven. De vraag naar onder meer Omega 3 vetzuren nam op de Europese en Amerikaanse af maar de vraag naar voeding voor babyvoeding bleef wel op peil.
DSM verkocht meer diervoeding en gezondheidsproducten voor dieren maar dat kwam mede door een erg zwak vierde kwartaal in 2014, met name wat betreft de afzet van vitamine E. DSM had last van speculatie in de markt dat het aanbod van producten in dit cluster kan toenemen. De Braziliaanse premixenproducent Tortuga boekte 68 miljoen euro winst en een brutowinst van 9 miljoen.
DSM Nutrition staat centraal in de groeistrategie van Sijbesma. Het bedrijf vormde zichzelf om van een chemiereus naar een biotechnologieconcern waarbij de focus toenemend op afzet in Azië ligt.

Of registreer je om te kunnen reageren.