Home

Nieuws

Nauwelijks groei Albert Heijn in 2013

Zaandam – Ahold heeft in het vierde kwartaal van 2013 een forse omzetdaling moeten verwerken. In de VS zag het moederbedrijf van supermarktketen Albert Heijn de verkopen teruglopen terwijl in Nederland het marktaandeel van Albert Heijn ondanks de opening van 30 nieuwe winkels slechts miniem toenam tot 33,8 procent.

De omzet van Ahold in Nederland steeg in het vierde kwartaal nog met 0,7 procent naar 2,7 miljard euro. Het gros van de omzet wordt gerealiseerd door Albert Heijn maar Ahold exploiteert in Nederland ook ketens als Etos en Gall & Gall. Albert Heijn had specifiek last van zogeheten "harde discounters" zoals de van oudsher Duitse Lidl-formule. Het aantal aankopen bleef wel ongeveer gelijk maar prijzen staan onder druk door felle concurrentie.
Ahold wil haar organisatie in Europa zo aanpassen dat er een grotere focus komt op de versterking van Albert Heijn in Nederland en de uitrol van de keten in België en Duitsland. Topman Sander van der Laan van Ahold Europe legt zich voortaan alleen toe op Albert Heijn en rapporteert aan bestuursvoorzitter Dick Boer, die voortaan ook de Tsjechische activiteiten overziet. In België groeit de keten met reguliere supermarkten en in Duitsland met kleinere gemakswinkels.
Volgens Ahold krimpt de markt voor voedingsmiddelen momenteel in de VS. De omzet daalde met 2,1 procent tot 6 miljard dollar. Ahold zegt dat het vierde kwartaal van 2013 zich wat de Amerikaanse activiteiten betreft moeilijk laat vergelijken met 2012, omdat toen in de nasleep van orkaan Sandy veel levensmiddelen werden ingeslagen. Amerikaanse media speculeren de laatste maanden aanhoudend over eventuele overnames van Ahold in de VS, maar het concern zegt hier niets over.
De omzet voor het gehele Ahold-concern daalde in het vierde, voor winkelketens belangrijke, kwartaal met 4,2 procent tot 7,5 miljard dollar. Tegen constante wisselkoersen, zonder de effecten van koersveranderingen van de euro ten opzichte van de dollar, daalde de omzet met 1,1 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.