Home

Nieuws 1125 x bekeken

NVWA-advies tegen versleping ontwormingsmiddelen

Den Haag - Het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit vindt dat diervoederindustrie beter moet letten op versleping van ontwormingsmiddelen in veevoer.

Daarvoor zou de tolerantiegrens moeten worden verlaagd van 5 naar 2,5 procent, aldus het adviesorgaan.

Het gaat om de ontwormingsmiddelen ivermectine en flubendazol. De middelen worden door diervoerfabrikanten op recept toegevoegd aan diervoer. Versleping ontstaat doordat resten van gemedicineerd voer achterblijven in de productielijnen en vervolgens vermengd worden met de volgende productieronde. Daardoor krijgen dieren kleine hoeveelheden geneesmiddel toegediend. Dat kan problemen opleveren in de vorm van resistentieontwikkeling, maar ook doordat resten van de middelen in het consumptievlees achter blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.