Home

Nieuws 12 reactieslaatste update:23 jan 2014

Minder ammoniakemissie bij verdunnen mest

Wageningen - Als mest verdund wordt met water in een verhouding van 1 op 1 dan geeft dat een gemiddelde emissiereductie van ammoniak van 40 procent bij toepassing via een sleepvoetmachine.

Dit blijkt uit de eerste resultaten van de ammoniakemissiemetingen bij mesttoediening met een sleepvoetenmachine op veen- en kleigrond, uitgevoerd door Wageningen UR en proefboerderij Zegveld. Daar is onderzoek gedaan naar het effect van verdunnen van de mest op de ammoniakemissie bij toediening met een sleepvoetenmachine.

Veehouders en loonbedrijven verdunnen de mest in de praktijk vaak al omdat de mest dan beter verpompbaar is. Verdunnen leidt tot een hogere gift in kuubs per hectare als eenzelfde stikstofgift nagestreefd wordt. Dit kan ertoe leiden dat de mest meer uitvloeit en niet meer netjes op stroken wordt toegediend. Dat zou een hogere emissie kunnen geven.

Aan de andere kant zorgt verdunnen dat de mest beter kan infiltreren in de bodem en ook de ammoniumconcentratie in de mest wordt verlaagd. De resultaten tot nu toe wijzen er op dat het uiteindelijk resultaat van verdunnen positief is. Het is de bedoeling om het onderzoek met verdunnen van mest dit jaar voort te zetten.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  wordt toch afgeserveerd onder het motto, is niet te controleren, of het goed is is niet belangrijk

 • alco1

  Zo lang de politiek denkt dat iets wat stink slecht is maar niet begrijpen dat de mestgeur juist de voeding is van de natuur, zal alles afgeserveerd worden.

 • minasblunders1

  Wanneer gooien we die achterlijke, kostenverslindende tent nou eindelijk eens dicht? Het is niet meer om aan te horen/zien, dat geklungel.

 • gjh

  minasblunder mee eens sluiten die tent ze liegen alles bij elkaar .

 • koeboertje

  Ik zal jullie eens uit de droom helpen , bovenstaande doe ik al jaren
  deze zomer in juni zelfs 2/3 water inde put gepomp daarna op de kale zode gesleepslangt , dit seizoen zelfs meer gras geoogst dan vorig jaar, ik wil niet meer anders .

 • W Geverink

  Ik breng elk jaar de zelfde hoeveelheid mest op mijn land. Mijn ervaring is dat de grasopbrengst vooral te maken met wat voor groei seisioen het is. Verder moet ik er niet aan denken om 2/3 meer tijd op de vrachtauto te zitten met bijkomende kosten of de loonwerker die een 2/3 dikkere rekening stuurd.

 • info104

  In het bovenstaande word een belangrijk iets nog niet genoemd ,want als men water toevoegt tijdens het bemesten van grasland word de ammoniak beter benut zodat er een hogere opbrengst is van de N die er in een m mest aanwezig is. Er is al wel 10 jaar geleden een onderzoek naar verricht waarin de resultaten erg gunstig waren dus is het ook logisch dat de geur minder is tijdens het bemesten, en Koeboertje ga zo door en wat je schrijft zijn concrete bevindingen die al lang bekend zijn , het nadeel is dat de kosten van bemesten wat hoger uitvallen maar de verdeling van de mest is beter , en minasblunders en gjh je slaat nu de plak goed mis, maar dat geeft niet dat doe ik ook wel eens.

 • minasblunders1

  Info 104, het punt waar het om gaat, is dat ammoniak niet eens te meten is; ammoniak zoekt altijd een evenwicht met andere gassen in de lucht. Vergelijk het met water: op een kurkdroge dag droogt alles kapot en op een mistige dag wordt niets meer droog. De 'emissie' is dus afhankelijk van de verzadigingsgraad in de lucht. Dit hele onderzoek is klinkklare onzin, evenals de hele mestwet waar men ook alle processen even vergeten is.

 • Gerjo-Kompier1

  Ook ik doe al jaren mest verdunnen in de zomer. Pomp 30 tot 50% slootwater in de mestput. De lucht in de stal wordt frisser en heb het idee dat de benutting van de mest beter en vooral sneller is. Ja, je rijdt je lek met dat extra water, maar ik heb het ervoor over. Nu nog een verdunningssysteem bedenken dat voor de overheid controleerbaar is, om zo verplichte mestinjectie te voorkomen. Want straks verplicht het bodemleven met mestinjectie uitroeien........brrr, ik moet er niet aan denken!

 • koeboertje

  Met de sleepslangmethode gaan de kosten niet in verhouding tot de hoeveelheid toegevoegd water omhoog.
  De capaciteit gaat zelfs omhoog , tot bijna 200m3 per uur , wordt de mest dikker gaat de pompcapaciteit naar beneden!
  Als ik zelf met de tank zou moeten rijden zou ik er ook niet aan beginnen,
  Ik heb zelfs geen tank
  En er is wettelijk een uitzondering gemaakt , met de sleepslangmethode hoef je niet te injecteren op klei en veengrond maar mag dit nog met sleepvoet doen omdat hier altijd wat een beetje water wordt bijgepomp

 • Mozes

  Je kunt 1000 liter ammoniak oplossen in 1 liter water. Op basis van dit gegeven hoeft het ons niet te verbazen dat met toevoeging van water de ammoniakemissie aanzienlijk lager is.

 • gjh

  hoe meer water je eraan toevoegd hoe beter te verwerken en onze ervaring is meer gras

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.