Home

Nieuws

'Miljoenen voor herstructurering Duitse slachterijen'

Eindhoven – Vion Food maakt tientallen miljoenen euro's vrij voor herstructurering van Duitse slachterijen. Dat zegt directeur communicatie Marc van der Lee.

Het vleesconcern telt in Duitsland circa dertig werkmaatschappijen. Van der Lee sluit sluiting van slachterijen niet uit maar benadrukt dat Vion zich realiseert dat regionaal geproduceerd vlees in Duitsland doorgaans hoger gewaardeerd wordt dan importen.
De Duitse activiteiten van Vion zijn verlieslatend, ondanks een marktaandeel van bijna een kwart met varkensvlees en een marktaandeel van 29 procent met rundvlees. Vion heeft circa 50 miljoen euro geoormerkt voor een sociaal plan en afboekingen op bedrijven in Duitsland. In 2013 maakte Vion al bekend vestigingen in Weimar, Kasel-Golzig en Minden te sluiten. In totaal werden op de locaties circa 18.000 varkens per week geslacht.
"Het devies is dat efficiënter geproduceerd wordt. In Nederland zijn al belangrijke stappen gezet", aldus Van der Lee, "door het slachten op minder locaties. Op de locatie in Boxtel worden wekelijks 100.000 dieren geslacht. Dat is een mooie omvang". Op de vraag of herstructurering in Nederland nu even niet op de agenda staat, wil Van der Lee bevestigend noch ontkennend antwoorden. "Een bedrijf is in elk geval nooit af." Het hoofdkantoor werd alvast verplaatst van Eindhoven naar Boxtel.
Vion boekte na jaren van omzetgroei in 2012 een ongekend groot verlies van 830 miljoen euro. Vion verkocht eerst haar in 2008 gekochte Britse tak om vervolgens voor 1,6 miljard afscheid te nemen van de sterk winstgevende divisie die slachtbijproducten verwerkt. De opbrengst werd grotendeels gebruikt om schulden af te lossen maar hielp ook het eigen vermogen groeien naar 500 miljoen De nieuwe topman Michiel Herkemij, ex FrieslandCampina en Douwe Egberts, ontwikkelt voor de zomer een nieuwe strategie.
President-commissaris Hans Huijbers van grootaandeelhouder ZLTO zegt in het Financieele Dagblad dat de Raad van Commissarissen onder zijn leiding "de juiste vragen" heeft gesteld. "Als er ooit een boek over de problemen bij Vion komt, zal blijken dat we alle vragen gesteld hebben. Ik ben wel verantwoordelijk, maar heb niet het gevoel dat ik persoonlijk schuldig ben."

Of registreer je om te kunnen reageren.