Home

Nieuws

Mercosur en EU wisselen voorstellen uit

Bussel – De EU en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur wisselen in januari of begin februari voorstellen voor lagere importtarieven uit. Brazilië wil dat Mercosur meer haast maakt en heeft al mogelijke uitgangspunten voor onderhandelingen naar de andere leden gestuurd, maar Argentinië blijft sceptisch.

Voor de EU zijn onderhandelingen met Mercosur belangrijk. Brazilië geldt als één van de belangrijkste opkomende economieën. Het onderhandelingsproces loopt gelijk aan gesprekken met de VS en Japan. Landbouwkoepel Copa-Cogeca becijferde dat een onderhandelingsdeal de landbouw in de EU 13 miljard euro kan kosten. Daar staat tegenover dat de EU meer diensten en industriële producten denkt uit te voeren.
Brazilië en Uruguay zetten druk op Argentinië, Paraguay en waarnemend Mercosur-lid Venezuela haast te maken. Een verdrag met de EU kan volgens de grote agro-exporteurs met name de afzet van producten als mais, soja en vlees in de EU bevorderen. Nu is de markttoegang nog beperkt en zijn de landen sterk afhankelijk van afzet in China en Rusland, landen die bekend staan om een grillig importregime.
Argentinië beargumenteert dat vertragingen van het onderhandelingsproces vooral komen door de WTO-top in Bali, waar veel energie in is gestoken. President Cristina Fernández de Kirchner en de Argentijnse pers benadrukken dat marktbescherming een belangrijk en legitiem middel blijft voor de overheid om ontwikkeling te bevorderen.
Venezuela heeft zich niet inhoudelijk uitgesproken maar is communistisch en dus geen natuurlijke vriend van vrijhandel. Het land is nog geen volwaardig lid van Mercosur en heeft dus geen vetorecht. Paraguay is officieel sinds juni 2012 geschorst toen haar president werd afgezet maar zal naar verwachting op de Mercosur-top in Venezuela eind januari weer tot de verdragsorganisatie toetreden.
De EU en Mercosur kwamen in 2004 al bijna tot een veelomvattende handelsdeal en zijn sinds 2010 opnieuw met elkaar in onderhandeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.