Home

Nieuws 1 reactie

Meer gas gewonnen in Groningen

Groningen - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft afgelopen jaar opnieuw meer gas uit de grond gehaald in Groningen.

Volgens de laatste schatting werd er tussen de 54 en 55 miljard kuub gas gewonnen. In 2012 ging het nog om 47,8 miljard en in 2011 om 46,8 miljard kuub. Dat heeft de NAM donderdag bekendgemaakt.

De gasproductie werd afgelopen jaar vooral gestuwd door de koude winter en het koude voorjaar, waardoor er meer vraag was naar gas. Volgens een woordvoerder is er geen sprake van een record. In de jaren 70 haalde de NAM enkele jaren wel meer dan 80 miljard kuub gas uit het Groninger gasveld.

De gaswinning in de noordelijke provincie is de laatste tijd omstreden sinds uit onderzoek naar voren is gekomen dat de aardbevingen die worden veroorzaakt door de gasboringen, mogelijk sterker worden dan eerder werd aangenomen. Verschillende politieke partijen hebben afgelopen jaar daarom opgeroepen de productie te verminderen. Minister Kamp neemt deze maand een besluit over de toekomst van de gaswinning in Groningen.

De NAM, een samenwerkingsverband tussen Shell en ExxonMobile, wint al sinds 1963 aardgas in Groningen. In de beginjaren werd geprobeerd om zo veel mogelijk gas uit de grond te halen. Na de oliecrisis in de jaren 70 is besloten duurzamer met de gasvoorraad om te gaan om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van het Groningse gas. Sinds het begin van deze eeuw neemt de winning uit het Groninger veld echter weer toe, doordat andere kleine velden leegraken.

Eén reactie

  • koestal

    De aardbevingen in Groningen zijn dus het gevolg van het koude voorjaar,dus iedereen in het noorden maar een weersverzekering afsluiten

Of registreer je om te kunnen reageren.