Home

Nieuws

Letse minister van landbouw wordt premier

Riga - Laimdota Straujuma is voorgedragen als de nieuwe minister-president van Letland. De 52-jarige Straujuma, sinds 2011 minister van landbouw, wordt daarmee de eerste vrouwelijke premier van de Baltische staat.

In haar hoedanigheid als minister maakte Straujuma zich de afgelopen jaren vooral sterk voor meer directe Europese steun voor de periode 2014–2020. "De plannen van de Europese Commissie vormen een stap in de goede richting, maar gaan niet ver genoeg", sprak ze in 2012 nog in Boerderij Weekend.

Uiteindelijk krijgt Letland 2,7 miljard euro uit het nieuwe GLB, 58 procent meer dan tussen 2007 en 2013 het geval was. Bovendien mag Letland 25 procent van de subsidie voor plattelandsontwikkeling doorschuiven naar de directe betalingen.

Straujuma volgt Valdis Dombrovskis op. Hij diende in november 2013 zijn ontslag in nadat het dak van een supermarkt in Riga was ingestort, wat 54 mensen het leven kostte.

Straujuma heeft de opdracht een succesvolle Letse coalitie te vormen. De Boeren, nu nog een oppositiepartij, lijkt haar te steunen.

Geert Jan Hahn

Of registreer je om te kunnen reageren.