AlgemeenNieuws

Ledenraden willen gesprek met Rabobank

Ledenraden van lokale Rabobanken willen een gesprek met Rabobank Nederland over versterking van hun positie. Het verzoek om te praten is vanochtend bij de Rabobank neergelegd, zegt André Kremer, één van de initiatiefnemers.

Vorige week vrijdag hebben veronruste leden van lokale Rabobanken in klein comité vergaderd over de ontwikkelingen bij de bank. De leden kwamen uit alle delen van het land, aldus Kremer, die zelf zitting heeft in de ledenraad van de Rabobank Schiedam Vlaardingen.

De ledenraden willen dat de lokale banken meer invloed krijgen op Rabobank Nederland. De lokale banken hebben steeds minder ruimte om eigen beleid te bepalen, zegt Kremer. Die beperkte vrijheid is een gevolg van automatisering, rationalisering en druk vanuit de markt, aldus Kremer. “We willen ons niet laten leiden door de incidenten van de laatste tijd, ook al zijn die heftig en beeldbepalend. Het gaat ons om de toekomst. We willen het hebben over het coöperatieve model van de bank. Wat moet dat nu precies gaan inhouden.”

De coöperatieve beginselen van de bank staan ter discussie door de beursgang van de Rabobank. Vanaf 27 janauri worden certificaten verhandeld op de Amsterdamse beurs AEX. Aantrekken van vreemd kapitaal staat op gespannen voet met het coöperatieve uitgangspunt van zelf-financiering.

Voordat de beursgang een feit is moeten de certificaathouders van de bank hun goedkeuring nog uitspreken op een buitengewone vergadering op 14 januari.

Een aantal van hen wil strafvervolging van de raad van bestuur, zo werd afgelopen weekeinde bekend. De certificaathouders, verenigd in de Stichting Justitia Distributiva, houden de topbestuurders van de bank medeverantwoordelijk voor het Libor-schandaal waarvoor de bank een boete van 774 miljoen euro kreeg.

De verontruste leden zoeken de confrontatie niet, zegt Kremer. “We handelen coöperatief, we willen in samenspraak tot oplossingen komen.”

Beheer
WP Admin