Home

Nieuws 9 reacties

Ledenraden willen gesprek met Rabobank

Ledenraden van lokale Rabobanken willen een gesprek met Rabobank Nederland over versterking van hun positie. Het verzoek om te praten is vanochtend bij de Rabobank neergelegd, zegt André Kremer, één van de initiatiefnemers.

Vorige week vrijdag hebben veronruste leden van lokale Rabobanken in klein comité vergaderd over de ontwikkelingen bij de bank. De leden kwamen uit alle delen van het land, aldus Kremer, die zelf zitting heeft in de ledenraad van de Rabobank Schiedam Vlaardingen.

De ledenraden willen dat de lokale banken meer invloed krijgen op Rabobank Nederland. De lokale banken hebben steeds minder ruimte om eigen beleid te bepalen, zegt Kremer. Die beperkte vrijheid is een gevolg van automatisering, rationalisering en druk vanuit de markt, aldus Kremer. "We willen ons niet laten leiden door de incidenten van de laatste tijd, ook al zijn die heftig en beeldbepalend. Het gaat ons om de toekomst. We willen het hebben over het coöperatieve model van de bank. Wat moet dat nu precies gaan inhouden."

De coöperatieve beginselen van de bank staan ter discussie door de beursgang van de Rabobank. Vanaf 27 janauri worden certificaten verhandeld op de Amsterdamse beurs AEX. Aantrekken van vreemd kapitaal staat op gespannen voet met het coöperatieve uitgangspunt van zelf-financiering.

Voordat de beursgang een feit is moeten de certificaathouders van de bank hun goedkeuring nog uitspreken op een buitengewone vergadering op 14 januari.

Een aantal van hen wil strafvervolging van de raad van bestuur, zo werd afgelopen weekeinde bekend. De certificaathouders, verenigd in de Stichting Justitia Distributiva, houden de topbestuurders van de bank medeverantwoordelijk voor het Libor-schandaal waarvoor de bank een boete van 774 miljoen euro kreeg.

De verontruste leden zoeken de confrontatie niet, zegt Kremer. "We handelen coöperatief, we willen in samenspraak tot oplossingen komen."

Laatste reacties

 • GCK

  Toppunt van het cooperatief gedachtengoed: leden(klanten) die het hoofdbestuur ter verantwoording roepen en eventueel rechterlijk gaan vervolgen. Bij alle andere banken zijn de hoofdbesturen de dans ontsprongen en hebben hooguit een andere goedbetaalde baan moeten aannemen om iets uit het gezicht te zijn.

 • polsbroek

  Roep de top a u b tot orde de geld wolven Laat ze eens nadenken wie het gelach moet betalen

 • koestal

  het was dictatuur van boven af,zonder controle van onder uit ,geen enkele democratisch toezicht

 • puinhoop

  Schat was geen schatje maar een ordinaire geldwolf die gestroopt moet worden. Terug naar de basis, eerst je bewijzen en dan pas loon! Laat de echte leden dat loon maar bepalen!!!

 • agratax2

  @koestal. Wat u als dictaat van boven af bestempeld, gebeurt elke dag in alle landbouw co-op's. De directie bedenkt, het advies bureau onderschrijft, het bestuur draagt uit en het lid knikt JA. Eindelijk een co-op waar de leden gestopt zijn met JA knikken en hun stem laten horen en zeggen Genoeg is Genoeg nu zijn wij aan het woord, zoals het binnen de co-op hoort.

 • Jongman

  Directiemodel van de Rabobank werkt niet. De directeuren zijn het bestuur en het bestuur met enkeling van raad van commisarissen vormen de kring. De 'gewone' leden staan dus niet dicht bij het hoofdbestuur. Het is dus al snel ouwe jongens krentebrood. Te weinig nuchter boerenverstand die deze dames en heren weer met beide benen op de grond laten staan.
  Het model van Friesland Campina werkt wel dus waarom niet hen volgen.

 • agratax2

  @Jongman. Friesland Campina heeft een totaal anderes tructuur dan Rabobank. De Rabobank Nederland wordt gevormd door Zelfstandig opererende Lokale Rabobanken die de cooperatieve structuur hebben. Zij samen vormen Rabo Nederland, die een top cooperatie is dus nauwelijks of geen binding heeft met de lokale leden. De binding die er is gaat via de directies van de lokale banken en de afgezanten van de Ledenraden. Dit soort cooperatie hebben decennia lang gehad op het gebied van in en verkoop (kunstmest, zaaizaad, veevoer en machines etc.) -Cebeco Handelsraad- de aangesloten co-op's hebben deze top co-op laten doodbloeden omdat ze zonder goedkoper uit waren en hun leden beter konden bedienen. Als de Arrogantie van de Macht de overhand krijgt krijgt de Macht het zwaar te verduren en kan ze wel eens uit de Macht worden gezet door haar 'onderdanen'. Of dat met Rabo Utrecht gebeurt is niet duidelijk, maar ik denk dat over enkele jaren ons Nederlandse / Europese Banken landschap er anders uitziet. Wel dezelfde spelers maar ieder gesplitst in een Dienstenbank ten dienste van de burger en lokale ondernemer en een Mondiale Handelsbank die los staat van de lokale spaar en hypotheek banken. Terug naar de zestiger jaren van de vorige eeuw. Laten we wel zijn het leven is door de eeuwen heen een Golfbeweging geweest en dat zal niet veranderen.

 • payka

  Sipko Schat is vertrokken bij Rabo, wat hij allemaal heeft veroorzaakt en wat hij meeneemt (1,3 milj.) ,hebben we kunnen lezen in de krant. Hij is zonder schroom weer aangenomen bij O.C.I. (Grootste kunstmestleverantcier bekend van Nutramon). Lijkt me duidelijk welke kunstmest wij boeren dit voorjaar gaan strooien . De kunstmestinkoper van onze voerleverancier is inmiddels op de hoogte gesteld om leverantie van ander merk straks veilig te stellen. Om het Bonusballengedrag in de agrarische sector te stoppen, raad ik u boeren aan hetzelfde te doen.

 • drikhend

  De ondergang van de oude coöperatie is overal ingezet . Zie wat bij Vion , Rabo , For Farmers gebeurt . En ik denk dat dit alle coöperaties boven het hoofd hangt ze worden allemaal groot of ijdel . Hebben een macht aan managers in dienst die naar lijkt de zaak opblazen om er zelf beter van te worden . Belang van leden telt alleen maar dat ze klant moeten blijven om de schoorsteen rokende te houden . En zij de zaken goed kunnen vullen en als ze moeten vertrekken nemen ze ook nog eens een mooie buidel geld mee . En elders gaan er weren deuren open waar ze weer zelfde fratsen uithalen .

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.