Home

Nieuws 1296 x bekeken 1 reactie

'Landbouw groeimotor die Afrika nodig heeft'

Addis Ababa – De landbouw moet de groeimotor worden die Afrika nodig heeft om honger uit te bannen en de duurzame productie van voeding op te voeren. Dat zei directeur-generaal José Graziano da Silva van Wereldvoedselorganisatie FAO in de marge van een topbijeenkomst van de African Union in Ethiopië.

Volgens de Braziliaan wordt één op de vijf inwoners van Afrika nog steeds het recht op voedsel ontzegd. Graziano da Silva gaf het startschot voor het 'Afrikaanse Jaar van de landbouw en Voedselzekerheid'. Afrika is volgens Graziano da Silva bij macht de situatie te verbeteren, wat volgens hem blijkt uit het feit dat de meeste van de 10 snelst groeiende economieën wereldwijd Afrikaans zijn. De uitdaging voor Afrika is meer mensen te laten delen in deze economische groei door de focus te leggen op de landbouw en het platteland.
Vrouwen en jongeren zijn cruciaal. Circa 75 procent van de Afrikanen is 25 jaar oud of jonger en de bevolking zal naar verwachting de komende 35 jaar nog hoofdzakelijk op het platteland wonen, aldus de directeur-generaal. Op het platteland zijn vrouwen vaak hoofd van het huishouden. "De landbouw is de enige sector in de economie die in staat is dit arbeidsaanbod op te nemen.
De lancering van het Afrikaanse Jaar voor Landbouw en Voedselzekerheid is volgens Graziano da Silva "een belangrijke stap voor een hongervrij en duurzaam Afrika waar de inmiddels overleden Zuid-Afrikaanse leider Nelson Mandela en vele anderen over hebben gedroomd en voor hebben gevochten. Het Jaar valt samen met het Internationale Jaar voor Gezinsbedrijven in de Landbouw van de Verenigde Naties. "Voor veel jaren en op veel plaatsen op de wereld werden kleinschalig werkende boeren gezien als een deel van het hongerprobleem", aldus Graziano da Silva. "Niets is verder van de waarheid."

Eén reactie

  • agratax2

    Hier is geen woord van gelogen. Helaas wordt de goede landbouwgrond in gepikt door Rijke landen, die er hun eigen voedsel gaan produceren op industrele schaal. Hier worden de lokale bewoners dus niet veel wijzer van. Ze zullen eerder meer honger krijgen, omdat hun productie gronden zijn verkocht aan buitenlanders, die zelf honger hebben of krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.