Home

Nieuws 18 reacties

LTO en NVV boos over tariefverhoging Rendac

Son – LTO en NVV zijn verbolgen over de tariefverhoging die Rendac voor het ophalen van kadavers heeft bekendgemaakt.

De tarieven voor het ophalen van de meeste diersoorten is met 43 procent gestegen. Bij geiten bedraagt de tariefstijging 46 procent. Volgens de belangenorganisaties voor boeren moet Rendac voor 2015 vroeger grote wijzigingen bekendmaken en deze bovendien beter onderbouwen.
Rendac zegt dat de tariefverhoging gevolg is van lagere opbrengstprijzen van melen en vetten en wijst erop dat de verwerkingskosten gelijk zijn aan het niveau in 2012, terwijl de ophaalkosten vergelijkbaar zijn. Mark Tijssen van LTO vindt lage opbrengstkosten geen goed argument. "Wij kunnen toch ook niet inbrengen dat de prijzen voor onze producten tegenvallen? Rendac heeft in feite een monopolie en dat ligt op zichzelf al heel gevoelig. Daarom moet de transparantie echt beter." Voor een gemiddeld varkensbedrijf betekent de tariefstijging 1.000 euro extra kosten, denkt Tijssen.
De NVV denkt dat de transparantie extra belangrijk wordt nu Rendac onderdeel is van het Amerikaanse Darling Ingredients en niet meer van vleesconcern Vion. NVV is voorstander van een vrije marktwerking voor kadaververwerking, maar het ministerie van Economische Zaken is hier van oudsher op tegen omdat de risico's voor de volksgezondheid te groot zouden zijn. LTO noch NVV geloven dat de forse tariefstijging in 2013 samenhangt met de pas recent definitief geworden verkoop van het moederbedrijf.
NVV stelt dat Rendac in eerste instantie naast een kostenstijging ook een aanpassing van de normgewichten had voorgesteld. Wegingen op de vrachtwagens van Rendac toonden aan dat de gehanteerde normgewichten niet overeenkomen met de werkelijke gewichten. De verhoging van de normgewichten is voorlopig uitgesteld. Rendac gaat in 2014 opnieuw wegen en doet mogelijk een aanpassing in 2014.

Laatste reacties

 • Elevage

  Er zou een tweede bedrijf bij moeten komen, bijvoorbeeld net over het midden van het land/ of nog iets noordelijker. Dan is er voor de boeren nog wat te kiezen en vergelijken. Nu heb je geen keus!

 • maatje 1904

  Bdankt zlto ben blij dat ik al 15 jaar geleden afscheid heb genomen van deze club...

 • cockie

  LTO is de kaskoe kwijt en gaat nu heel anders praten. Verkopen het goede deel en zitten nu met de rest verveeld. Hadden bedrijfsmatig het eigenlijk net andersom moeten doen.

 • koestal

  Dit was te verwachten !

 • ...............

  LTO lidmaatschap opzeggen, heb je de 100 eurie's al weer in de zak.

 • breestuk6

  had er dan iemand verwacht dat het anders zou gaan na de overname ?
  dit was inderdaad te verwachten !

 • koeakker

  Tijd voor concurrentie!!!!!!!!!!

 • Schaapje

  Zou graag toch zien dat de overheid eens hier tegen optreedt, immers als er geen concurrentie is van een tweede/ derde bedrijf kun je de agrariërs niet met deze verhogingen opzadelen. Opbrengst bij Rendac minder dan maar tarieven verhogen. Wel een hele makkelijke oplossing voor je omzet/winst. Ben wel bang dat er door deze verhoging weer dieren gedumpt of ingegraven gaan worden, en dit kan toch niet de bedoeling zijn.

 • bankivahoen

  Overheid is er niet bij gebaad dat er enige vorm van lastenverlichting voor de dierlijke sectoren optreed. Dus vergeet het maar Schaapje@.

 • agrion

  In 1993 liep ik stage bij Rendac. Dit was het jaar dat het voor iedereen mogelijk werd om kadavers te verwerken, wettelijk gezien.
  Ik stelde de vraag hoe Rendac om zou gaan met stijgende milieukosten, en andere aanbieders op de markt. Niets aan de hand gaf men aan. Andere aanbieders zouden zich toch niet melden op de markt en de stijgende kosten zou men kunnen verhalen op de veehouder met het ophalen van de kadavers. Maar jullie zijn toch van de boeren vroeg ik. Nee hoor zij men, alleen op papier ergens heel ver weg.

 • minasblunders1

  Geen goede ontwikkeling lijkt me. Dan worden er vanzelf andere 'creatieve' manieren bedacht voor de kadavers. En dat is pas echt slecht voor de volksgezondheid.

 • gjh

  weer roept het lto dit kan niet en wat gebeurd er wederom NIETS nou lto nog meer lobbyen . (help toch niets) dat leuteren van het lto.

 • schoenmakers1

  heb laatst meegemaakt dat de kracht van bestuurders niet is problemen oplossen maar ze willen alleen maar in gesprek blijven!!!!!!!

 • g.g

  zorg dat er zo weinig mogelijk dood gaan !!!

 • voortman

  Eén Europa........ Wedden dat de Belgen en de Duitsers het voor minder willen doen? Welke risico's voor de volksgezondheid? Voor zover ik weet waren er vroeger 3; Son, Burgum en Winterswijk. Wat is daar, met een goed protocol, mis aan? Hetzelfde geldt overigens voor de GD; waarom worden uitslagen van andere EU-erkende laboratoria (bijv. de universiteit van Hanover) niet door GD-Deventer/MinLNV erkend........?

 • jehanvankroaks

  Noem mij nog een bedrijf dat ook zomaar een prijsverhoging kan doorberekenen van een zelfde percentage.
  ik ben benieuwd.....

 • cornelis 22

  Waar is ons nationale geweten de NMA ?

 • Jongman

  Heeft de ZLTO (NCB) niet goed opgepast? Of een onderons dealtje gemaakt.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.