Home

Nieuws

Kredietverzekeraar: toename uitbetaalde claims

Amsterdam – Atradius zag in 2013 het aantal uitbetaalde claims op kredietverzekeringen fors toenemen. Het aantal claims steeg met 63 procent het snelst in de agrarische sector en de voedingsindustrie (51 procent).

De vijftig grootste claims die Nederlands grootste kredietverzekeraar uitkeerde betrof vooral bouwbedrijven, de voedingsindustrie en bedrijven die duurzame consumentengoederen verkopen. Het aandeel van de agrarische sector en voedingsbranche in het totale aantal claims is beperkt tot enkele procenten.
Het totale aantal claims nam toe met 22 procent. Bijna de helft van de claims is toe te schrijven aan de bouwsector. Een percentage voor de agrarische sector en voedingsindustrie heeft het bedrijf niet direct paraat. De toename in de agrarische sector heeft mogelijk te maken met de moeilijke financiële situatie van veel glastuinbouwbedrijven. Rabobank trof de laatste jaren voor miljoenen voorzieningen voor de sector die de laatste jaren ook steeds de meeste faillissementen in de agrarische sector telde.
"De cijfers zijn in overeenstemming met de slechte toestand van de Nederlandse economie in 2013 in het algemeen en de specifieke branches in het bijzonder", zegt Tom Kaars Sijpesteijn, algemeen directeur van Atradius Nederland. "Het valt juist op dat het in 2013 ook grote, gevestigde namen zijn waar wij op hebben uitgekeerd." Kaars Sijpesteijn noemt onder meer het faillissement van groente- en fruitbedrijf Van Rijn Group en Willy Selten, dat mede door betrokkenheid bij het paardenvleesschandaal failliet ging.
Een kredietverzekeraar betaalt een toeleverancier uit op basis van zijn verzekeringspolis. Hiermee ontvangt de toeleverancier alsnog de betaling voor de geleverde goederen of diensten van de failliete afnemer. Mede dankzij deze uitbetaling blijft de toeleverancier over voldoende werkkapitaal beschikken en wordt een domino-effect in de keten voorkomen. Atradius zag de grootste stijging van het aantal claims in de eerste helft van 2013. "Sinds juli 2013 zien we een lichte verbetering en het lijkt erop dat deze trend doorzet. Toch blijft het herstel kwetsbaar."
Een totaal claimbedrag noemt Atradius niet. Het moederbedrijf is beursgenoteerd en moet eerst de jaarcijfers publiceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.