Home

Nieuws 3 reacties

Kamercommissie bekijkt gasschade Groningen

Den Haag - De Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken gaat maandag naar Groningen om zich voor te bereiden op een debat met het kabinet over de gaswinning in deze provincie.

Ze maakt een rondgang langs de beschadigde huizen en voert gesprekken met de getroffen bewoners. Dat gebeurt in beslotenheid. Daarna spreekt ze tijdens een openbare bijeenkomst in het provinciehuis met onder meer belangengroepen en bestuurders.

Vorige week maakte het kabinet bekend dat het de gaswinning in Groningen gaat terugschroeven. Het gebied heeft te kampen met aardbevingen die veel schade veroorzaken. Het kabinet stelt 1,2 miljard euro beschikbaar als compensatie. Het kabinetsbesluit heeft geen einde gemaakt aan de boosheid bij veel Groningers.

Laatste reacties

 • agratax2

  Kamer commissie naar Gaswinningsschade; 'Wat kunnen zij als leken hier meer aan doen dan -stemmen- binnen halen'. De komende verkiezingen zijn dan ook de redenen, dat ze naar het Hoge Noorden (tot nu toe vergeten gebied) reizen en dan met en stalen kop gaan beweren dat als zij de afgelopen regeer periode op het pluche haden gezeten er geen schade zou zijn geweest.

 • alco1

  Helemaal niets doen is ook geen optie.
  Daarnaast kunnen sommige partijen wel iets beloven, maar dan laten ze zich in de kaart kijken, gezien zij ook niets gedaan hebben toen zij regeerden en de splinterpartijen ( die helemaal niets kunnen waarmaken ) hadden er nooit iets over staan in hun program.
  Men moet eerlijk zijn in deze hele kwestie. We kunnen niet zonder de gasbaten en schade moet tot de laatste cent vergoed worden. Dus geen gelimiteerd bedrag van 1.2 miljard noemen. Ook extra bouwkosten voor het bevingsbestendig maken dienen vergoed te worden.
  Als dit allemaal door onze eigen bouwvakkers, waarvan er nu velen nutteloos bij huis lopen gedaan wordt, zullen de gas opbrengsten door iedereen als positief ervaren worden.

 • agratax2

  alco1. Helemaal mee eens. De fout is 50 jaar geleden al gemaakt, toen er een zgn. Diepte investering in Groningen is gedaan in de vorm van de Eemshaven, een prachtige haven maar zonder aan en afvoerwegen over land. Toen hebben we besloten dat er een onrendabele Betuweijn van het geld moest worden aangelegd en in de tussen tijd hebben we de werkgelegenheid door VUT regelingen weer in evenwicht gebracht met Gasgeld. Allemaal geld dat in meerdere en mindere mate is weggegooid. Den Haag heeft nooit gedacht aan reserveringen voor later of voor onderzoek naar 'de tijd na ons gas'. Den Haag heeft in al zijn wijsheid gedaan -wat ze de Arabieren altijd hebben verweten- Potverteren. Nu zitten we letterlijk met de brokken in Groningen en daar komt de slechte economie nog bij, ook een te voorziene reactie op onze handelswijze waarbij we alle maakindustrie het land uit hebben gejaagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.