AlgemeenNieuws

Jagers voor korte winterrust ganzen

Amersfoort – Jagers stemmen in met een beperkte rustperiode van januari tot half februari voor ganzen in de winter. Ze sluiten hiermee aan bij voorstellen van de agrarische vakbonden en een deel van LTO.

Voorwaarde is wel dat de terreinen van natuurorganisaties opengesteld worden voor ganzenbeheer. Ook moet in de rustperiode, bij grote schade, de mogelijkheid blijven om schade te beperken via afschot.

Dat staat in de gezamenlijke ganzenvisie van de jagersorganisaties KNJV en NOJG. De jagers zien zichzelf als uitvoerder van het ganzenbeheer. In principe zou er jaarrond beheer mogelijk moeten zijn, vinden ze. De instemming met een korte winterrust zien ze als een concessie daarop. Voorwaarde is dat beheer ook in de natuurgebieden mogelijk moet zijn. Volgens de organisaties is er voor de winterrust die de basis was van het gesneuvelde G7-akkoord, geen juridische basis in Europa.

Natuurmonumenten reageert afwijzend. Het wil vasthouden aan de inhoud van het ganzenakkoord en dat houdt in dat er niet getornd moet worden aan de daarin afgesproken winterrust, aldus een woordvoerder.

KNJV en NOJG pleiten voor ganzenbeheer op basis van vrijstelling in plaats van ontheffing. Verder willen ze afstemming van het ganzenbeheer op Europees niveau. Volgens is de Europese verplichting voor de opvang van winterganzen, waarnaar in het ganzenakkoord werd verwezen, maar beperkt: 218.000 kolganzen, 140.000 brandganzen en 86.000 brandganzen. De winterrust is door Europa niet voorgeschreven.

Beheer
WP Admin