Home

Nieuws 1520 x bekeken 11 reacties

Jagers voor korte winterrust ganzen

Amersfoort - Jagers stemmen in met een beperkte rustperiode van januari tot half februari voor ganzen in de winter. Ze sluiten hiermee aan bij voorstellen van de agrarische vakbonden en een deel van LTO.

Voorwaarde is wel dat de terreinen van natuurorganisaties opengesteld worden voor ganzenbeheer. Ook moet in de rustperiode, bij grote schade, de mogelijkheid blijven om schade te beperken via afschot.

Dat staat in de gezamenlijke ganzenvisie van de jagersorganisaties KNJV en NOJG. De jagers zien zichzelf als uitvoerder van het ganzenbeheer. In principe zou er jaarrond beheer mogelijk moeten zijn, vinden ze. De instemming met een korte winterrust zien ze als een concessie daarop. Voorwaarde is dat beheer ook in de natuurgebieden mogelijk moet zijn. Volgens de organisaties is er voor de winterrust die de basis was van het gesneuvelde G7-akkoord, geen juridische basis in Europa.

Natuurmonumenten reageert afwijzend. Het wil vasthouden aan de inhoud van het ganzenakkoord en dat houdt in dat er niet getornd moet worden aan de daarin afgesproken winterrust, aldus een woordvoerder.

KNJV en NOJG pleiten voor ganzenbeheer op basis van vrijstelling in plaats van ontheffing. Verder willen ze afstemming van het ganzenbeheer op Europees niveau. Volgens is de Europese verplichting voor de opvang van winterganzen, waarnaar in het ganzenakkoord werd verwezen, maar beperkt: 218.000 kolganzen, 140.000 brandganzen en 86.000 brandganzen. De winterrust is door Europa niet voorgeschreven.

Laatste reacties

 • Zippie

  Lijkt mij een redelijk voorstel.
  Maar is de politiek, en dan met name die mutsen van de dierenpartij hier ook mee akkoord?

 • NoordHollander

  dit waren koddebeiers jagers zijn meestal kerels van stavast, die alleen werken als de jacht t toe laat, aub opruimen die ganzenl hadden ze dat in de oostvaarderplassen ook maar wat eerder gedaan ook dat is een grote schande voor ons allemaal wat daar gebeurt,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 • HJ O R

  Ze sluiten aan bij de vakbonden en een deel van LTO, het andere deel heeft ons een jaar geleden al bedonderd met SJS voorop.
  Het zal moeilijk worden om het zooitje van dierenbeschermers en wilde vrijers van LTO om te krijgen.
  Siemjan en Kees bedankt.

 • gjh

  fendt 615 jij snapt het bedonderd door het lto jammer dat er mensen zijn die niet kritisch naar het lto kijken want dan zeg je per direct je lidmaatschap op !!!! wat zijn dat een stelletje meeloper

 • leo,s vriend

  Wat is jouw voorstel dan gjh??

 • ...............

  Ruimen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • gjh

  juist menkhorst RUIMEN en nog eens een keer RUIMEN en niet lobbyen en leuteren zoals lto maar AANPAKKEN meer niet !!!

 • gjh

  menkhorst door dat lobbyen (leuteren) van jou en je lto vriendjes wordt het ganzen bestand alleen maar groter en maar roepen dat het niet kan en daarmee houd het op en de (kritische) boeren zijn de dupe
  wat een belachlijke organisatie die lto van je.

 • huisverkoop

  ganzen bij de bestuurders in de tuin zetten,kijken of ze dan nog zo blij zijn

 • schoenmakers1

  had de regering waar bleeker inzat goed voor, niet meer doen als Europa voorschrijft, nederland verwijst altijd moet van Europa maar ze doen er altijd een schep bovenop

 • henk11

  Ganzenvriendjes 50 % meebetalen aan de schade, dan is het probleem waarschijnlijk snel opgelost.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.