Home

Nieuws 1 reactie

Internationale kalideal belooft lage prijzen

Moskou – Uralkali verkoopt 700.000 ton kali aan het Chinese CNAMG voor een prijs van 305 dollar (225 euro) per ton. Daarmee lijkt China terug aan de markt waardoor een groot stuk onzekerheid op de markt wegvalt, maar de prijs duidt wel op aanhoudende prijsdruk.

Vorige zomer werd een groothandelsprijs van 400 dollar genoteerd en in november betaalde China 325 dollar.
Uralkali heeft wereldwijd de grootste kalireserves en oefent samen met het Noord-Amerikaanse exportkartel Canpotex veel marktmacht uit. China en India zijn wereldwijd de belangrijkste importeurs. China bouwde de laatste jaren voorraden op waardoor ze in staat zijn een hardere positie in te nemen in onderhandelingen. Uralkali stapte bovendien uit een exportassociatie met het Wit-Russische Belaruskali, waardoor prijsdruk is toegenomen.
Topman Oleg Petrov van Uralkali zegt in een verklaring dat de contracten van het bedrijf met Chinese bedrijven getuigen van een groeiende vraag en het begin van marktherstel. Uralkali voerde in 2013 de productie 10 procent op tot 10 miljoen ton. De onderneming denkt dat de vraag in 2014 groeit van 54 naar 58 tot 60 miljoen ton. Concurrenten als PotashCorp en K+S kondigden vrij recent huist aan vanwege prijsdruk reorganisaties uit te voeren.
In de markt wordt nog steeds gespeculeerd over een hernieuwde samenwerking van Uralkali en Belaruskali. Bij Uralkali vond een aandeelhouderswisseling plaats en topman Vladislav Baumgertner werd bij een bezoek in Minsk vanwege het opbreken van het exportkartel gevangen genomen. Inmiddels is Baumgertner na diplomatiek ingrijpen weer naar Rusland overgebracht maar daar heeft de regering hem vooralsnog tot 17 april onder huisarrest geplaatst.
Baumgertner wordt verdacht van machtsmisbruik. Aanvankelijk werd Baumgertner hiervoor vervolgd in Wit-Rusland.

Eén reactie

  • ed12345

    Zo werkt dat in de wereld 'in NL gaan uienboeren en handelaren voor de rechter (met hele grote boetes) als ze door zaaioppervlakte afspraken overproductie controleren , in Rusland wordt iemand die niet aan een kartel meewerkt gelijk gevangen gezet ,en in Canada is Canpotex gewoon toegestaan ,maar kartel vorming is in Canada streng verboden
    Als je maar groot genoeg zijn wetten niet of minder van toepassing

Of registreer je om te kunnen reageren.