AlgemeenNieuws

Intensieve dierrechten bovenaan agenda

Doetinchem – Mest, productschappen, dierrechten, inkoopvoorwaarden, toeslagen. Dat zijn de hoofdthema’s waarover het gaat dit jaar, blijkt uit een rondgang.

Afschaffing van de dierrechten in de intensieve veehouderij is wat LTO betreft een belangrijk speerpunt. Siem jan Schenk, voorzitter LTO-Noord: ‘We moeten dit jaar proberen de handhaving van dierrechten in de intensieve veehouderij proberen te vermijden.’ ‘We willen dezelfde regeling als de melkveesector”, aldus Maarten Rooijakkers van LTO Varkenshouderij.

Cruciaal noemt Schenk ook het stikstofbeleid, ‘de programmatische aanpak stikstof’. ‘Die bepaalt voor heel veel van onze leden of ze nog ontwikkelingsmogelijkheden hebben.’ Verder noemt hij het onderwerp ‘zoet water’, waarover dit jaar volgens hem belangrijke keuzes worden gemaakt.

Grond in Nederland is te duur om braak te laten liggen, zeggen de voorzitters van LTO-Akkerbouw (Jaap Haanstra) en de NAV (Teun de Jong). Brussel wil dat 5 procent van de bedrijfsoppervlakte ecologisch wordt ingevuld. De voorzitters vinden dat er gewassen op geteeld moeten kunnen worden.

Haanstra en De Jong willen dit jaar verder vorm geven aan de producentenorganisatie voor de akkerbouw, samen met het NAJK. Haanstra: “De collectieve financiering van onderzoek valt weg, nu het Productschap Akkerbouw stopt. We willen dat organiseren via een akkerbouwbrede producentenorganisatie.” De Jong onderschrijft dat. “Vrijwillige financiering van onderzoek werkt niet. Dat moet je collectief regelen.”

Haanstra wil verder dat akkerbouwers meer ruimte krijgen om te voldoen aan de eisen in de Nitraatrichtlijn. “Wij willen meer maatwerk op bedrijfsniveau. Zodat akkerbouwers die bijvoorbeeld geen onbewerkte dierlijke mest gebruiken, meer ruimte krijgen voor bodemverbeteraars.”

Op de agenda van de melkveehouderij staan onder meer de nog steeds niet verlengde derogatie, de introductie van de kringloopwijzer, de Programmatische Aanpak Stikstof, het op peil houden van weidegang en de invulling van het Europese melkpakket.

Voor Maarten Rooijakkers van LTO Varkenshouderij is naast mest en dierrechten de invulling van inkoopvoorwaarden een onderwerp dat aandacht verdient, evenals produceren binnen concepten en verbetering van de samenwerking met de NVV. NVV-voorzitter Bennie van Til noemt de opheffing van de productschappen als belangrijk thema.

Eric Hubers van LTO/NOP denkt dat de AI-problematiek veel aandacht zal blijven vragen. Ook noemt hij de Kip van morgen en de marktsituatie en de nieuwe organisaties Avined, Ovoned en Pluimned die productschapstaken overnemen. “We zullen er energie in moeten stoppen om ze goed in de benen te krijgen.”

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin