Home

Nieuws 8 reacties

Intensieve dierrechten bovenaan agenda

Doetinchem - Mest, productschappen, dierrechten, inkoopvoorwaarden, toeslagen. Dat zijn de hoofdthema's waarover het gaat dit jaar, blijkt uit een rondgang.

Afschaffing van de dierrechten in de intensieve veehouderij is wat LTO betreft een belangrijk speerpunt. Siem jan Schenk, voorzitter LTO-Noord: 'We moeten dit jaar proberen de handhaving van dierrechten in de intensieve veehouderij proberen te vermijden.' 'We willen dezelfde regeling als de melkveesector", aldus Maarten Rooijakkers van LTO Varkenshouderij.

Cruciaal noemt Schenk ook het stikstofbeleid, 'de programmatische aanpak stikstof'. 'Die bepaalt voor heel veel van onze leden of ze nog ontwikkelingsmogelijkheden hebben.' Verder noemt hij het onderwerp 'zoet water', waarover dit jaar volgens hem belangrijke keuzes worden gemaakt.

Grond in Nederland is te duur om braak te laten liggen, zeggen de voorzitters van LTO-Akkerbouw (Jaap Haanstra) en de NAV (Teun de Jong). Brussel wil dat 5 procent van de bedrijfsoppervlakte ecologisch wordt ingevuld. De voorzitters vinden dat er gewassen op geteeld moeten kunnen worden.

Haanstra en De Jong willen dit jaar verder vorm geven aan de producentenorganisatie voor de akkerbouw, samen met het NAJK. Haanstra: "De collectieve financiering van onderzoek valt weg, nu het Productschap Akkerbouw stopt. We willen dat organiseren via een akkerbouwbrede producentenorganisatie." De Jong onderschrijft dat. "Vrijwillige financiering van onderzoek werkt niet. Dat moet je collectief regelen."

Haanstra wil verder dat akkerbouwers meer ruimte krijgen om te voldoen aan de eisen in de Nitraatrichtlijn. "Wij willen meer maatwerk op bedrijfsniveau. Zodat akkerbouwers die bijvoorbeeld geen onbewerkte dierlijke mest gebruiken, meer ruimte krijgen voor bodemverbeteraars."

Op de agenda van de melkveehouderij staan onder meer de nog steeds niet verlengde derogatie, de introductie van de kringloopwijzer, de Programmatische Aanpak Stikstof, het op peil houden van weidegang en de invulling van het Europese melkpakket.

Voor Maarten Rooijakkers van LTO Varkenshouderij is naast mest en dierrechten de invulling van inkoopvoorwaarden een onderwerp dat aandacht verdient, evenals produceren binnen concepten en verbetering van de samenwerking met de NVV. NVV-voorzitter Bennie van Til noemt de opheffing van de productschappen als belangrijk thema.

Eric Hubers van LTO/NOP denkt dat de AI-problematiek veel aandacht zal blijven vragen. Ook noemt hij de Kip van morgen en de marktsituatie en de nieuwe organisaties Avined, Ovoned en Pluimned die productschapstaken overnemen. "We zullen er energie in moeten stoppen om ze goed in de benen te krijgen."

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Goed plan van de overheid siertuintjes aan leggen . Maar eerst de schulden aflossen. Dan kunnen we er met zijn alle echt van genieten.

 • jan zwaneveld

  Ik ben een groot voorstander van dierrechten.Het is een systeem wat heeft bewezen dat het werkt,en wat sommige ondernemers een beetje afremt.Ik snap niet en kan het ook zeker niet waarderen dat lto zich hiermee bezig houdt. De mensen in het artikel hierboven weten volgens mij niet wat dit voor sommige bedrijven inhoudt.(rechten de laatste 10 jaar bijgekocht gem. prijs 8,50 euro )gemiddeld bedrijf 35000 dieren is ongeveer 300000 euro. weg 300000 euro.wel een probleem gezocht voor mestprobleem.(ook gerealiseerd).en nu gaan de melkveehouders die achterover hebben geleund ons vertellen wat we moeten doen. Sorrie hoor ik was al niet van plan om lid te worden maar dat doe ik nu zeker niet meer. laat de melkveehouders nu maar eens vooroplopen.

 • alco1

  Jan. Dierrechten hebben alleen nut als je de markt af kunt schermen.

 • ariefritz

  Mee eens Jan, de ondernemers die de dierrechten niet op orde hebben en/of de extreme groeiers worden weer voortgeholpen.

 • patrickvanhoutum

  T

 • patrickvanhoutum

  Ik ben het volledig met jan en ariefritz eens!

 • a.van.hoof1

  Helemaal met Jan eens en ik ben wel LTO-LLTB lid.
  Laat de dierrechten voorlopig maar intact. Eerst het mestprobleem op lossen. Alleen voor de rundvee dan ook meteen, vanaf nu dus, koppelen aan grond. Want dat er met 2 maten wordt gemeten kan echt niet. rechtsongelijkheid ten top. Weer een bewijs dat de regering de intensieve sectoren liever kwijt is dan rijk. En LTO weet goed dat de dierrechten voorlopig niet afgeschaft worden en toch blijven ze er voor pleiten. Alleen om dan ook geen rechten te krijgen voor rundvee. Ook veel van hun voormannen hebben niks met de intensieve sectoren op. Vooral voor eigen gewin.Zie artikel hierboven van Schenk. Want er zouden eens dierrechten komen voor rundvee. Dan lopen hun leden massaal weg. Of nog erger ze hebben zelf geen bedrijf meer. En voelen er dus ook niets van in hun portemonnee.
  Met het behoud van dierrechten houden de extreme groeiers zich ook nog even koest en kunnen de gezinsbedrijven die hun rechten op orde hebben ook nog een boterham ( vaak met te weinig beleg) verdienen.
  Toon van Hoof varkenshouder

 • boerkebrabant

  helemaal mee een toon, ik snap niet dat er iemand wil dat de dierrechten ervanaf gaan, ik zie het gewoon als statiegeld wat je weer terugkrijgt als je stopt, wel jammer dat de rundvee sector weer bevoordeeld word. soms voel ik me net een ongewenst uitschot. maar hopelijk komt men nog tot inkeer en gelden er voor iedereen in nederland de zelfde rechten. ik ben zelf geen lto lid en ik neem het die club ook erg kwalijk dat die niet zeggen . voor een ieder rechten of voor niemand!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.