Home

Nieuws 1275 x bekeken 1 reactie

'Illegale antibiotica volstrekt onaanvaardbaar

Den Haag – Illegaal gebruik van antibiotica is slecht voor de sector en volstrekt onaanvaardbaar. Dat zei Staatssecretaris Dijksma tijdens een Kamerdebat over antibiotica.

Sinds 2010 is er volgens de Staatssecretaris een grote zaak geweest (in de pluimveehouderij) en zijn veertig kleinere zaken afgerond. Om illegaal gebruik en handel op te sporen en aan te pakken heeft de NVWA een bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar gekregen voor onderzoek en opsporing aldus Dijksma. Volgens haar wordt "strikt handhavend opgetreden en worden sancties opgelegd zowel via bestuursrecht als via het strafrecht".

De recente affaire rond een rosévleesveehouder in Twente is aan het licht gekomen door private zelfcontrole vanuit de sector zelf en vervolgens doorgegeven aan de NVWA aldus Dijksma. Inmiddels zijn 770 kalveren geruimd en van 1.600 oudere dieren wordt nu bepaald of ze illegale stoffen bevatten. Is dat het geval dan worden ook die dieren geruimd. Het bedrijf is in ieder geval al 100 procent gekort op de inkomenssteun. Uit onderzoek is inmiddels duidelijk geworden dat in gesloten voerzakken op het bedrijf lage doseringen van de verboden stof furaltadone zijn aangetroffen. Uit nader onderzoek door de NVWA bij de leverancier van het voer is echter gebleken dat alle monsters van de dezelfde productiebatch als de voerzakken op het bedrijf negatief waren. Er was dan ook geen reden om onderzoek te doen bij andere afnemers van het voer stelde Dijksma.

Eén reactie

  • W.v.Bree

    Deze criminelen bederven het voor de rest.

Of registreer je om te kunnen reageren.