Home

Nieuws 574 x bekeken 5 reacties

'Iedereen toegang tot zaaigoed en fokkerij'

Berlijn – In de wereldwijde strijd tegen honger is een robuuste landbouw nodig die past in de regio. Daarvoor moeten alle mensen toegang houden tot zaaigoed en uitgangsmateriaal.

Dat zijn belangrijke voorwaarden volgens de Duitse Landbouwminister Hans Peter Friedrich tijdens de bijeenkomst van ruim zeventig landbouwministers afgelopen zaterdag op de Grüne Woche. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma was een van hen. Zij bracht de Nederlandse visie onder de aandacht waarin innovatie en verbetering van productie bij kleine boeren met een lagere uitstoot van onder meer CO2 een belangrijke rol speelt.

Laatste reacties

 • tinus888

  wel een erg beknopt stukje voor zo'n belangrijk onderwerp,we moeten er toch niet willen dat alles in handen van mosanto komt

 • agratax2

  Dankzij de nog niet zo ang geleden wetten die plantaardig meteriaal (genen) als patenteerbaar materiaal beschouwd zitten we nu met het probleem -miljoenen miljoenen hebben niet de toegang tot uitgangsmateriaal omdat hen het geld ontbeekt om licentie te betalen-. Met dank aan de politiek en de toemalige kortzichtige landbouw organisaties. Toen dit patenteren werd overwogen door Multinatonals is er geen landbouw organisatie opgestan om tijdig in te grijppen toen de heren hun overheden aan het overtuigen waren van het broodnodige patenteren. Hoe lost de politiek dit probleem nu op???? Zijn ze sterker dan de patenthouders, die de politiek zal overtuigen dat het beeindigen van dit patentrecht tot een honger epedimie zal leiden omdat ZIJ zullen stoppen met elk onderzoek ter verbetering van rassen?? De meeste landen kunne dit onderzoek niet laten uitvoeren door universiteiten omdat ze geen budget hebben en op dit moment de universteiten leven van opdrachten van diezelfde patenthouders.

 • koeboertje

  In europa staat dit nog op de agenda om besloten te worden ,het is dus nog niet te laat om hier wat aan te doen wie pakt de handschoen op?

 • agratax2

  koeboertje. Je hebt gelijk. Maar het had nnooit op de agenda moeten komen, we hadden een goed lopende bescherming voor kwekers en gebruikers. Staan zaken eenmaal op de bureaucratische agenda van Brussel moeten je het eerste vrezen. Hier zitten de machtswellustelingen die alles beter weten zels beter dan de mensen waar het over gaat.

 • Koos

  Zeg agratax1 wat heb jij gedaan om dit te stoppen. Heb je de organisaties op het gevaar gewezen, of heb je voor de organisatie bedankt en ben je profiteur van al hetgeen een ander gratis voor jou doet

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.