Home

Nieuws

Huizenbezitters aardbevingsgebied dagen NAM

Groningen - Een groep van driehonderd huizenbezitters in het Groningse aardbevingsgebied daagt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor de rechter.

De dagvaarding is donderdag verzonden en wordt vrijdag bij de NAM bezorgd, zo meldt de Stichting WAG, die de driehonderd  huiseigenaren vertegenwoordigt.

De groep eist dat de NAM erkent dat ze door haar gaswinning aansprakelijk is voor de waardedaling van woningen in het gebied. Ook eist ze dat de NAM de waardedaling meteen aan de huiseigenaren uitkeert, en niet pas als de woningen worden verkocht.

De NAM had van de Stichting WAG (Waardevermindering door Aardbevingen Groningen) tot woensdagmiddag de tijd gekregen om te reageren. Omdat een reactie is uitgebleven, wordt nu de gang naar de rechter gemaakt.

Volgens de Stichting WAG zijn de compensatieregelingen van minister Henk Kamp (Economische Zaken) en de NAM gekoppeld aan eventuele verkoop van woning of bedrijf. Maar dat is "in strijd met de juridische werkelijkheid", aldus de stichting. Veel huizenbezitters kunnen of willen hun huis niet verkopen, maar lijden wel degelijk vermogensschade.

In het hele aardbevingsgebied is de waardevermindering volgens WAG opgelopen tot 1 miljard euro.

Een woordvoerder van de NAM laat in een reactie weten dat de NAM van plan is vast te houden aan de bestaande regeling waarbij schade pas wordt vergoed bij verkoop. Dat heeft volgens hem alles te maken met de ,,continu veranderende prijs" van huizen. De zegsman wijst er verder op dat de NAM de Groningse huizenbezitters ook op andere manier tegemoetkomt. Als voorbeeld noemt hij het energiezuinig maken van 15.000 huizen in het gebied. Volgens de NAM is een officiële reactie naar de Stichting WAG onderweg.

Of registreer je om te kunnen reageren.