Home

Nieuws

Hollandse bloemen minder gewild

Aalsmeer - De waarde van de export van Nederlandse bloemen is het afgelopen jaar met 2 procent gedaald tot 5,3 miljard euro.

Dat maakte het hoofdbedrijfschap agrarische groothandel (HBAG) dinsdag bekend. De waarde van de bloemenuitvoer viel hiermee terug tot het niveau van 2011.

Het koude voorjaar, gevolgd door een hete zomer, temperde de vraag naar bloemen. Bovendien hadden ,,grote groepen gebruikers minder bestedingsmogelijkheden'', zo refereert HBAG aan de economische zwakte in Europa. De vraag vanuit Noordwest-, Midden- en Zuid-Europa kromp. De groei in Oost- en Noord-Europa halveerde vrijwel.

HBAG ziet wel een lichtpuntje in het feit dat er in het laatste kwartaal van 2013 een omzetstijging van 1 procent is gerealiseerd. Die volgde op vijf kwartalen van krimp en was vooral te danken aan een sterke decembermaand. De exportwaarde in december steeg met 14 procent tot 420 miljoen euro.

Deze sterke stijging zal naar verwachting niet direct in 2014 doorzetten. Nederlandse bloemenexporteurs verwachten dit jaar een stabilisatie van de uitvoer of een zeer lichte groei.

Of registreer je om te kunnen reageren.