Home

Nieuws 1 reactie

Hogere accijns heeft invloed op leefbaarheid grensregio

Bunnik - De tankstations in de grensregio lijden sterk onder de recente accijnsverhoging op brandstof, volgens brancheorganisatie Bovag. Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat accijns- en btw-verhogingen grote invloed hebben op de leefbaarheid van de grensregio. "Er ontstaan spookdorpen langs de ruim 1.000 kilometer lange grens", zegt Bovag-directeur Koos Burgman. "Dat komt doordat het prijsverschil met België en Duitsland voor brandstoffen, tabak en alcohol steeds verder oploopt."

De pompen vlak bij de grens staan bijna droog, stelt de Bovag. In Valkenswaard, twee kilometer van de Belgische grens, is sinds begin dit jaar maar liefst 45 procent minder LPG getankt en 38 procent minder diesel, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
Ook in Eindhoven, op 30 kilometer van de grens, merken ze de gevolgen. De verkoop van diesel ging met een kwart achteruit en van benzine met 12 procent. Aan de oostgrens in Aalten kennen pomphouders vergelijkbare cijfers: de benzineverkoop zakte met 20 procent, die van diesel met 35 procent en van LPG met 29 procent.
De Bovag hoopt dat de eerste resultaten van het onderzoek politici, zowel op lokaal als op landelijk niveau, aanzetten om de accijnsmaatregel nog eens goed tegen het licht te houden.

Eén reactie

  • agratax2

    Het hele acijns en btw verhaal is vanuit Randstedelijk denken ingevoerd. Geen Kamerlid en ook geen ambtenaar hebben begrepen, dat deze eenzijdige actie in een vrij Europa gaat leiden tot inkoop tourisme. Daar komt bij dat de Haagse dames en heren niet kunnen doordenken, zij gaan uit van de omzet bij lage belasting kosten en dat even vermenigvuldigen met de nieuwe hoge tarieven en hoepla daar is de Winst. De consument rekent niet zo maf, die kijkt wat kan ik besteden en hoe krijg ik de meeste waar voor mijn geld, maar vooral hoeveel heb ik totaal uit te geven. Meer belasting is duidelijk minder waar, dus minder netto omzet bij de handel de gevolgen zijn duidelijk minder belasting in staatskas en meer ontslagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.