Home

Nieuws 8 reacties

'Habitats onterecht aangewezen'

Den Haag - Volgens LTO Noord is de oppervlakte van een aantal typen leefomgevingen in Natura 2000-gebied Landgoederen Brummen veel geringer dan bij de aanmelding in Brussel.

Ook komt de modderkruiper lang niet overal voor in het gebied. Dat stelt Charles van Mierlo van GVK Adure Advocaten.
Deze week vond de hoorzitting plaats over Natura 2000-gebied Loevestein, Pompveld en Kornsche Boezem. Van Mierlo stelt dat de drie gebieden willekeurig zijn samengevoegd en alleen geselecteerd vanwege de grote modderkruiper. De vis komt volgens hem niet voor in de Noord-Brabantse gebieden. Hij stelt dat de hele Bommelerwaard last heeft van de aanwijzing als Natura 2000-gebied.
LTO Noord maakt ook bezwaar tegen aanwijzing van het Natura 2000-gebied Landgoederen Brummen. Volgens Van Mierlo komt dit niet door een verslechtering van kwaliteit of oppervlakte, maar is waarschijnlijk een verkeerde inschatting gemaakt van de totale oppervlakte. LTO Noord vindt de argumentering achter de aanwijzing van het gebied zeer mager.
De kamsalamander leidde mede tot selectie van het gebied. Het beestje zou op grote schaal voorkomen, maar Landgoederen Brummen is niet één van de vijf belangrijkste gebieden voor het beestje in Nederland, benadrukt de belangenorganisatie.  Het dier komt op grotere schaal voor ten noorden van het Natura 2000-gebied.
Bestuurslid Pieter Brouwer van LTO Noord Brummen vertelt dat de landbouw in de regio met twee problemen te maken heeft: vernatting van gebieden als Voorstonden en Leusveld en dus effecten op omliggende landbouwgrond en beperkingen qua stikstofuitstoot en vergunningverlening. Dat laatste heeft te maken met de ontwikkelingsruimte die de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) gaat bieden.
"Ook is het bestaand gebruik niet duidelijk", doelt Brouwer op het concept beheerplan, terwijl sociaaleconomische effecten summier zouden zijn weergegeven. De waarnemingen van de kamsalamander zijn gebaseerd op sterk verouderde gegevens. Volgens Van Mierlo is er geen enkel bewijs dat de drijvende waterweegbree in Brummen voorkomt. Ook zou de waterplant moeten voorkomen op ten minste 100 vierkante meter.

Laatste reacties

 • alco1

  Ook al kwam dat beestje overal voor,dan is het nog van den zotte met al die aanwijzingen.

 • veldzicht

  Pure hobby van een stel linkse geitenwollensok mafkezen ten koste
  van de belasting betaler en grote oppervlakten landbouwgrond.
  wel te begrijpelijk, zo,n baantje wil ik ook wel.

 • polsbroek

  Het is een leuke hobby die een ander betaald .

 • broerelex

  Nog geen 10% natuur(gebied) in dit land. 60% ecologische woestenij in de vorm van landbouwgebieden. Miljoenen euro's aan subsidie om de landbouw draaiende te houden. Toch blijven janken over een paar % natuur erbij.

 • tinus888

  Broerelex wil terug naar de tijd dat er nog geen subsidies waren?
  Verdiep je eerst in de materie voordat je hier wat neerkalkt

 • landboer

  broerelex die 60% levert de staatskas vele miljoenen meer op dan er aan subsidie gegeven word.(superheffing 160 miljoen) Die 10% kost alleen maar geld, als het dan woestenij is oke maar geen neptuur op landbouwgrond!!!!

 • veldzicht

  Nou broerelex,ik jank niet maar constateer er is hier zo.n 720.ooo ha
  natuurgebied wat 30% is en om al die woeste plannen van onze
  natuurvrienden te realiseren is nog 41/2 miljard euro nodig terwijl de landbouw afgelopen jaar 60 miljard opbracht, dus je eerst even beter laten informeren,
  en laten we eerlijk zijn die nieuwe natuur gebieden het is toch maar een grote rotzooi, die oostvaardersplassen je schaamt je toch dood waar s,winters duizende dieren liggen te creperen en dood gaan van ellende.

 • H Zonderland

  Die 10% zal de belastingbetaler geld kosten en ondertussen zitten de eigenaren en/of beherende instanties ervan mooi hun vermogen op te krikken. Dat verklaart de st€rke lobby om in Nederland zoveel 'natuurgebieden' aan te wijzen. Gewoon gedirig€€rde ruimtelijke ordening.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.