Home

Nieuws

Groenen: boerenleider Bové boegbeeld

Brussel – De Franse boerenleider en andersglobalist José Bové (60) en de Duitse Ska Kellers (32) worden de boegbeelden van de Europese Groenen voor de Europese parlementsverkiezingen eind mei.

De twee werden gekozen bij een referendum binnen de Europese groene partij, waarvan de uitslag woensdag werd bekendgemaakt. Bové voerde in het verleden onder meer actie tegen McDonald's en de teelt van transgene gewassen. Bové is een bekende woordvoerder van Via Campesina, een internationale beweging die de belangen van organisaties van boeren met kleine tot middelgrote bedrijven vertegenwoordigt.

Het duo versloeg onder anderen de Duitse Rebecca Harms, die deze zittingsperiode samen met Daniel Cohn-Bendit de Groenen-fractie in het Europees Parlement leidt. De bekende linkse activist Cohn-Bendit stopt ermee. Eerder schoven de sociaaldemocraten in het EU-parlement de Duitser Martin Schulz naar voren als hun topkandidaat. Zij hopen dat hij de volgende voorzitter van de Europese Commissie wordt. De liberalen gaan zaterdag de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt benoemen. De Europese Volkspartij van christendemocraten kiest haar kandidaat in maart op een congres in Dublin.

Of registreer je om te kunnen reageren.