Home

Nieuws

Groene winter door zacht weer

Wageningen - Nederland is gemiddeld 20 procent groener dan een jaar geleden. Dat komt door de zeer zachte winter, meldt Alterra Wageningen UR.

Vooral kale grond in bebouwd gebied (meer onkruid), duinheide en duinen met planten groter dan een meter, zijn beduidend groener.

De Groenindex wordt verkregen uit zeer gedetailleerde satellietmetingen. De Groenindex van loofbossen en graslanden laat verder zien dat het groeiseizoen in 2013 laat begon maar lang aanhield. In het voorjaar van 2013 lag de productiviteit zo'n 11 tot 16 procent lager dan in het voorjaar van 2012. De zomermaanden waren vergelijkbaar terwijl de productiviteit in oktober en november 2013 rond de 20 procent hoger lag dan het jaar ervoor.

De Groenindex laat echter duidelijk zien dat de planten reageren op de zeer warme winter tot nu toe. De Groenindex in januari ligt ten opzichte van december gemiddeld zo'n 15 procent hoger. Ten opzichte van precies een jaar geleden ligt de Groenindex zelfs 21 procent hoger. De Groenindex van vrijwel elk landgebruikstype in januari hoger ligt dan vorige maand of vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.