Home

Nieuws 3 reactieslaatste update:7 jan 2014

Garantieprijs FrieslandCampina naar 43 euro

Amersfoort - De garantieprijs voor boerderijmelk is ten opzichte van december 2013 met 1 euro verlaagd naar 43 euro per 100 kilo melk. Dat meldt FrieslandCampina.

Daarmee komt de garantieprijs in januari uit op 43 euro per 100 kilo melk. Vorig jaar in januari was de garantieprijs €35,70. De prijs ligt nu dus €7,30 hoger.

Hoewel FrieslandCampina de markt stabiel noemt is toch een kleine prijsverlaging ingezet op basis van de ingeschatte melkprijzen van de referentiebedrijven. Toch is het prijsniveau, ondanks de kleine daling nog steeds onveranderd zeer goed.

De melkaanvoer is ook nog steeds onveranderd hoog. De aanvoer van quotumjaar 2013/2014 tot en met november ligt, inclusief vetcorrectie, al op 6,08 procent boven die van quotumjaar 2012/2013. En de eerste aanvoercijfers voor december laten daar nog geen verandering in zien.

De prijzen tussen melkverwerkers en de prijzen van vorig jaar zijn overigens wel moeilijker vergelijkbaar geworden omdat Friesland Campina met ingang van 2014 gestart is met het waarderen van lactose. Eiwit, vet en lactose worden nu gewaardeerd in de verhouding 10 : 5 : 1. De garantieprijs geldt voor melk met 3,47 procent eiwit, 4,41 procent vet en 4,51 procent lactose en bij een jaarleverantie van 600.000 kilo melk. Daarbij is de negatieve grondprijs komen te vervallen.

Door invoeren van deze systematiek verandert ook de biologische melkprijs. Deze is nu ook gestoeld op eiwit, vet en lactose in de gelijke verhouding en op basis van leverantie van bovengenoemde gehalten. De biologisch-dynamische toeslag is voor 2014 vastgesteld op 4,10 euro per 100 kilo melk. Deze wordt gedifferentieerd uitbetaald.

Laatste reacties

 • m.en.mh.miedema

  Is de melkprijs van de biologische melk maar 4,1ct per kg hoger dan die van de gangbare melk? Dan is biologisch economisch niet erg interessant.
  Verder blijf ik van mening dat FC een eigen melkprijs moet neerzetten en niet op basis van de ingeschatte melkprijzen van de concurrentie.

 • Mozes

  FC heeft een eigen melkprijs die tot uiting komt in de prestatietoeslag.

 • aarthamstra1

  Friesland Bank (rabo) zijn verschuldigde rente over 2013 niet kan /wil betalen ?

Of registreer je om te kunnen reageren.