Home

Nieuws 2142 x bekeken

Exportsubsidies zijn praktisch al weg

Berlijn – Het afschaffen van exportrestituties is wat de Nederlandse regering ook wil en dat wordt ook uitgedragen in Brussel. In die zin is Staatssecretaris Sharon Dijksma van EZ niet onaangenaam verrast door uitspraken van EU landbouwcommissaris Ciolos een dag eerder in Berlijn bij de opening van de Grüne Woche. Ciolos kondigde aan dat hij alle nog bestaande exportrestituties wil schrappen.

Dijksma verwonderde zich wel over het herhaalde pleidooi van Ciolos voor promotie van agrarische producten uit het EU-budget. Wat de staatssecretaris betreft gaat dat niet gebeuren. Dijksma: "Zowel de Tweede Kamer als de regering vinden dat EU geld daar niet voor gebruikt moet worden, daar is geen enkele onduidelijkheid over."
Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij, reageert in Berlijn niet echt verrast op de afschaffing van exportrestituties zoals Ciolos voorstelt, al is volgens Romijn nog niet duidelijk wat het voorstel precies inhoudt. Hij wijst erop dat exportrestituties in de zuivel al jaren niet meer toegepast worden, de laatste steun voor melkproducten was vooral via de particuliere opslagregeling. "Wat LTO betreft blijft er wel een Europees vangnet, maar de vraag is dan wel of je dat via exportrestituties moet regelen. Zo'n vangnet moet bovendien op een zodanig niveau liggen dat het geen nieuwe productie uitlokt."
Ook Joop Atsma, voorzitter van het productschap Vee en Vlees reageert amper verrast. Volgens Atsma is een gelijk speelveld veel belangrijker dan exportrestituties: "Daarbij geldt ook hoe meer markten, hoe beter."

Of registreer je om te kunnen reageren.