Home

Nieuws 1302 x bekeken

Export voeding en levende dieren gegroeid

Den Haag – Nederland heeft in de eerste tien maanden van 2013 voor 44,7 miljard euro aan voeding en levende dieren geëxporteerd.

Daarmee lag de exportwaarde 3,2 miljard euro hoger dan een jaar eerder. De exportwaarde van zuivelproducten nam toe van 4,9 naar 5,5 miljard euro, terwijl de export van groente en fruit een miljard toenam tot 11,8 miljard euro.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het exportoverschot met voeding en levende dieren kwam tot en met oktober uit op 15,5 miljard euro. De belangrijkste exportcategorie was groenten en fruit, waarmee een exportoverschot van 4,3 miljard is gerealiseerd. Met vleesproducten en zuivel is een overschot genoteerd van 3,4 miljard.
De exportwaarde van granen en graanproducten bedroeg 1,9 miljard euro terwijl de importwaarde op 3,7 miljard uitkwam. Nederland is normaliter een grote netto-importeur van granen, met name omdat veel graan wordt gebruikt door de omvangrijke veevoerindustrie en omdat veel graan wordt doorgevoerd naar derde markten.
Het CBS heeft voor de maand november alleen algemene uitvoercijfers gepubliceerd. In november lag het volume van de uitvoer 2,4 procent hoger dan een jaar eerder. In september en oktober was er sprake een kleine krimp. Het volume van de invoer nam in november met 0,8 procent toe na een lichte krimp in oktober. De goederen kostten 2,4 procent minder dan in november 2012 terwijl de import gemiddeld 2,1 procent goedkoper werd. Daardoor verslechterde de ruilvoet licht.
Volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) tonen de cijfers aan dat ''de weg uit de crisis via het buitenland loopt". Groeikansen voor de export ziet zij vooral in nieuwe markten. "Bijvoorbeeld in Afrika. Daar worden de kaarten nu geschud en die boot mogen we niet missen",  aldus de minister.

Of registreer je om te kunnen reageren.