Home

Nieuws 524 x bekeken

Europese Commissie ziet zorg investeringen

Brussel – De Europese Commissie vraagt burgers en organisaties om hun mening te geven over de gevolgen van een vrijhandelsdeal met de VS voor het investeringsklimaat.

De Commissie publiceert begin maart een concept-verdragstekst met daarbij een uitleg in lekentaal. Burgers en organisaties hebben dan drie maanden de tijd om eventuele zorgen te uiten bij de Commissie.
De EU en VS hebben nu drie officiële onderhandelingsronden achter de rug met als doel het sluiten van een veelomvattend vrijhandelsverdrag met als titel Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP). De VS hopen door het verdrag fors meer vlees en agrarische grondstoffen als graan en soja uit te voeren, terwijl de EU andersom rekent op meer exporten van voedingsproducten met hogere toegevoegde waarde, zoals kaas.
Eurocommissaris voor handel Karel De Gucht zegt in een verklaring dat regeringen 'altijd vrij moeten zijn zo te reguleren dat mensen en het klimaat kunnen worden beschermd'. De TTIP zal zo worden ontworpen dat Europese investeringen goed beschermd worden, aldus de Belg. Volgens hem worden andere onderdelen van de onderhandelingen niet geraakt door de openbare raadpleging over investeringen. Naar verwachting zal in maart worden onderhandeld over sanitaire en fytosanitaire issues.

Of registreer je om te kunnen reageren.