Home

Nieuws 2586 x bekeken 5 reacties

En nu vooruit in Brabant

In 2020 is er in Brabant geen overlast meer door de veehouderij. Dat doel heeft het provinciebestuur voor ogen met het nieuwe veehouderijbeleid dat donderdag is gepresenteerd.

Geen klachten meer over stank en fijnstof en alle bedrijvigheid mooi verwerkt in het landschap. Bedrijfsgroei is alleen weggelegd voor ondernemers die aantoonbaar meer doen dan de wet voorschrijft. Met alleen voldoen aan de wet haal je een mager zesje op de BZV, de Brabantse Zorgvuldigheidsscore. Voor uitbreiding is minimaal een zeven nodig, onder meer te behalen met certificaten voor gezondheid en dierwelzijn.

Zo'n maatlat is een glibberig instrument. Maatschappelijk draagvlak is lastig te meten, er loert altijd het gevaar van willekeur en overgeleverd zijn aan grillen van ambtenaren en overkritische burgers. Maar na langdurige onderhandelingen met zeer uiteenlopende partijen ligt er een resultaat waarmee te werken moet zijn.

Er zijn uiteraard kritische geluiden uit de de landbouwsector. Zo staat er geen meerprijs tegenover deze inspanningen. Toch moet het oordeel positief zijn. Niet alleen 'de markt' is baas, de omgeving waarin je produceert kun je niet negeren. De verhoudingen op het Brabantse platteland zijn jarenlang ernstig verstoord geweest. Hier ligt een serieuze poging om aan die situatie een eind te maken. Dat verdient een welwillende houding.

Laatste reacties

 • willemijn

  De wereld op zijn kop .
  Waar gaat dit toch naar toe ?
  Wie in dit landje hard werk en vooruit wil is straks afhankelijk van de <af>gunst van arbeiders in loondienst .
  Moet je dit plan eens indienen in Frankrijk ?

 • bankivahoen

  Klopt @Willemijn, afgunst is een factor die nog nauwelijks genoemd is in de kruistocht tegen de agrariërs . De burger die niet onderneemt wordt volop gefaciliteerd door de overheid om zich te laten gebruiken om de laatste boer nog het land uit te jagen !

 • kempermanplv

  De Wereld op z'n kop!!!!!!!!
  De goede titel, 79 miljard export van agrarische producten in 2013, 5 % stijging tov 2012.
  Laten we de agrarische sector eens positief in het nieuws brengen ipv een stel van die idealistische ambtenaren die alles aanpakken om de agrarische sector in de grond te boren.
  Wereld wijd lopen wij voorop in de agro busines, maar door deze ambtenaren gaan we van een welvaart staat naar een armoede land!!!!!!!!! Lang leve de LINKSE ambtenaar!!!!!!!!!!!!

 • Mfb

  De meesten van ons zijn ook gewoon arbeiders van de bank en volgens mij is dit heel positief nieuws voor de agrarische sector.
  Wanneer je je best doet kan je een beloning krijgen in de vorm van de bedrijfsgroei die elk gezond bedrijf gewoon nodig heeft.
  Degenen die het niet kunnen worden niet beloond maar hadden het waarschijnlijk toch niet gered. Nu kunnen ze misschien nog een warme sanering krijgen....

 • info36

  Wat heb je een domme visie Mfb. Dit provinciebestuur is compleet geschift!
  Dit gaat niet alleen om landbouwbedrijven maar om alle bedrijven. Die moeten volgens dit rampbestuur eerst gaan praten met de burgers. Ik weet niet of jij van deze wereld bent maar dat betekent dat je beter met gang Brabant kunt verlaten met je bedrijf. Dit remt alle economische activiteiten en die heeft Brabant nog hard genoeg nodig om alle mensen aan het werk te houden. Heel dit gedoe typeert het complete gebrek aan visie van de huidige overheidsbesturen. Dit is een trend die verstrekkende gevolgen zal hebben.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.