Home

Nieuws 1 reactie

EU past importbeleid ontwikkelingslanden aan

Brussel – De EU geeft vanaf 1 januari negentig ontwikkelingslanden sterk gereduceerde importtarieven.

Eerder profiteerden 177 landen van het zogeheten 'Generalised Scheme of Preferences' (GSP).  De meeste 'afvallers' krijgen wel meer beperkte handelsvoordelen terwijl twintig landen nu worden gerekend tot de landen met hoge of hogere middeninkomens en daarom geen extra voordelen meer krijgen.
Voor de minst ontwikkelde 49 landen die onder het GSP-regime vallen, geldt het 'alles behalve wapens'-schema. Het schema stamt uit 2001 en staat de minst ontwikkelde landen toe producten behalve wapens zonder importtarieven en importquota uit te voeren naar de EU. In de praktijk blijven sanitaire en fytosanitaire beperkingen wel een belemmering.
Tot de groep armste landen behoren vrijwel alle landen in Afrika bezuiden de Sahara maar ook bijvoorbeeld Haïti, Afghanistan, Cambodja en Nepal. Tot de overige 41 landen die tegen gereduceerd importtarief mogen uitvoeren naar de EU behoren onder meer China, Oekraïne, de Filipijnen, Colombia, Irak en Costa Rica.
Landen die drie jaar achter elkaar door de Wereldbank worden geclassificeerd als landen met een hoog of hogere middeninkomen, kwalificeren zich niet meer voor speciale handelsvoordelen. Onder de landen die vanaf 2014 uit de lijst worden geschrapt behoren de oud-Sovjet-staten Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan maar ook onder meer Argentinië, Brazilië, Uruguay, Venezuela, Libië en Maleisië.
Rusland trad in augustus 2012 wel na 19 jaar onderhandelen toe tot de Wereldhandelsorganisatie WTO, waardoor de handel tussen de EU en Rusland al sterk geliberaliseerd wordt.

Eén reactie

  • agratax2

    Met deze regeling zullen de groot investeerders (land gabbers) blij zijn. Geen beperkigen meer als ze de Europes markt op willen. Weer de handel en het groot kapitaal die er aan verdienen en de arme lokale boer zit zo langzaam aan zonder vruchtbare grond en irrigatie water. Dit noemt onze politiek Ontwikkelingshulp.

Of registreer je om te kunnen reageren.