Home

Nieuws 1777 x bekeken 2 reacties

Drie Natura 2000-gebieden aangewezen

Den Haag – Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft drie Natura 2000-gebeiden definitief aangewezen. Het gaat om de gebieden 'Weerribben' en 'De Wieden' in Overijssel en de 'Nieuwkoopse Plassen & De Haeck' in Zuid-Holland.

De aanwijzing is op 6 januari 2014 gepubliceerd in de Staatscourant en de beroepstermijn loopt van 7 januari 2014 tot en met maandag 17 februari 2014. Onder meer over de aanwijzing van de Nieuwkoopse plassen was veel onrust door vergaande beperkingen voor veehouders in de omgeving. LTO Noord heeft zich uiteindelijk neergelegd bij de plannen voor het gebied nadat er een aantal wijzigingen is opgenomen in de beheerplannen waarmee de doelstellingen gehaald moeten worden.
In 2013 zijn 87 gebieden definitief aangewezen. Inclusief de drie nu aangewezen gebieden komt het totaal uit op 148 definitief aangewezen gebieden van de in totaal 160 Natura 2000-gebieden. Tot de gebieden die nog niet zijn aangewezen behoren ook omstreden gebieden als het Wierdense Veld en het Binnenveld. Voordat nu weer vergunningen verleend kunnen worden met effect op de stikstofuitstoot op de Natura 2000-gebieden moet eerst de zogenoemde Programmatische Aanpak Stikstof nog vastgesteld worden. Dat gaat waarschijnlijk in juli 2014 in werking treden.
Tegelijk met de aanwijzingen heeft de staatssecretaris ook drie wijzigingsbesluiten gepubliceerd. Daarbij gaat het de Waddenzee, het 'Norgerholt' in Drenthe en de 'Voordelta' voor de kust van Zeeland en Zuid-Holland. Voor de eerste twee zijn de eerder genomen aanwijzingsbesluiten gewijzigd naar aanleiding van besluiten van de Raad van State. Voor de Waddenzee ging het daarbij om bepalingen voor de grijze zeehond, voor het Norgerholt (26 hectare) gaat het om de instandhouding van beuken-eikenbos met hulst.

Laatste reacties

  • Hans Sudfryslan

    Als zo vaak loopt LTO voor de natuur plannen weg en laat de boeren in de steek . Belangen en opkomen voor de boeren leden die daar wonen werken ho maar ga zo voort en LTO heft zichzelf op omdat de leden geen vertrouwen meer heeft in LTO .

  • Gijs Gans

    klopt helemaal de boeren in de wieden hebben het ook zelf moeten regelen

Of registreer je om te kunnen reageren.