Home

Nieuws 852 x bekeken

Diverse taken schappen naar brancheorganisaties

Den Haag - Het ministerie van Economische Zaken is in gesprek met private brancheorganisaties voor de uitvoering van diverse taken die voorheen door de productschappen werden uitgevoerd. Dat schrijft minister Henk Kamp in een brief aan de Tweede Kamer.

De gesprekken worden gevoerd met Avined voor de pluimveehouderij, Producentenorganisatie Varkenshouderij, de Stichting Brancheorganisatie Kalversector en ZuivelNL voor de melkveehouderij. Het gaat over de uitvoering van publieke taken op het gebied van dierziekten, salmonella, Diergezondheidsfonds, antibioticagebruik, pluimvee en varkensleveringen.
Voor de registratie van antibioticagebruik en de registratie van bedrijven en gegevens in de pluimveesector is met de sector besproken dat hierbij gebruik gemaakt kan worden van door de minister aangewezen private registratiesystemen en dat de overheid gebruik kan maken van deze gegevens. Uitgangspunt is dat ondernemers geen dubbele registratie hoeven doen van gegevens die zowel voor de overheid als voor private kwaliteitssystemen van belang zijn.

Voor de over te nemen publieke taken worden zoveel mogelijk de bestaande toezichts- en handhavingsstructuren gebruikt. Bestaande privaatrechtelijke toezichthouders kunnen worden aangewezen als onbezoldigd NVWA-ambtenaar en zo hun werkzaamheden voortzetten. Als toezicht wordt uitgevoerd door zelfstandige bestuursorganen, zoals bij de NAK-controle op teeltvoorschriften, blijft dit zo. Voor het overige wordt de voedsel- en warenautoriteit NVWA verantwoordelijk voor de uitvoering van toezicht en handhaving.

Of registreer je om te kunnen reageren.