Home

Nieuws

Dioxine-proces op niets uitgelopen

Vechta - Twee managers van de Duitse mengvoercoöperatie LBD in Damme die drie jaar geleden mede bijdroegen aan het grootscheepse dioxine-schandaal gaan in ieder geval voorlopig vrij uit.

Het strafproces in Vechta is op niets uitgelopen omdat de raadslieden van de aangeklaagden erin zijn geslaagd de zaak te blokkeren daar de dienstdoende rechter vooringenomen zou zijn geweest.

De twee voormalige LDB-directeuren stonden terecht omdat ze in 2011 met opzet voer met te hoge gehaltes dioxine in omloop zouden hebben gebracht. Het voer was besmet door vet van het bedrijf Harles & Jentzsch en dat wisten de aangeklaagden, meende het Openbaar Ministerie. Aanklachten tegen managers van dit bedrijf werden vorige week al afgewezen door de rechter, in dit geval in Itzehoe. Het Landgericht in deze Noord-Duitse plaats meende niet dat bewezen kon worden dat de beschuldigden met opzet hebben gehandeld.

De dioxine-affaire zorgde drie jaar geleden voor problemen bij duizenden veehouders in Duitsland. Of het proces in Vechta nog zal worden hervat is nog niet bekend. De vooringenomen rechter heeft wel beroep aangetekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.