Home

Nieuws 573 x bekeken

Dijsselbloem: geen wet nodig voor extra pinautomaten

Den Haag - Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vindt dat de Nederlandse financiële sector zelf de verantwoordelijkheid heeft om te zorgen dat het merendeel van de Nederlanders binnen 5 kilometer een pinautomaat of een bankkantoor tot de beschikking heeft.

Hij voelt er op dit moment niets voor een wettelijke regeling te maken.  Volgens berekeningen van het ministerie hebben ongeveer 200.000 Nederlanders geen pinautomaat of bankkantoor binnen een afstand van 5 kilometer.

Dat zei Dijsselbloem donderdag in overleg met de Tweede Kamer. Onder meer de SP en het CDA hadden de minister vragen gesteld over de afname van de pinautomatendichtheid in Nederland.

Volgens de Bereikbaarheidsmonitor van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer  is sprake van een daling van het aantal pinautomaten en bankkantoren. In 2013 was in 94,9 procent van de postcodegebieden in Nederland een bankkantoor binnen 5 kilometer afstand. Volgens Dijsselbloem heeft 98,8 procent van alle Nederlanders binnen een hemelsbrede straal van 5 kilometer een bankkantoor. Er is echter wel sprake van een dalende tendens en de minister is daar net als de Kamerleden wel bezorgd over. Er zijn met name in Zeeland en in Gelderland gebieden, waar relatief grote groepen bewoners verder af zitten van een bankkantoor of pinautomaat. Dijsselbloem heeft toegezegd dat in het overleg met de financiële sector zal worden nagegaan in hoeverre  de banken een inspanningsverplichting op zich willen nemen. Een wet noemt hij het laatste middel om dit te regelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.