Home

Nieuws 3683 x bekeken 2 reacties

'Dijksma moet snel met regels komen'

Arnhem - Het kabinet moet werk maken van de kaders waarbinnen de veehouderij in Nederland kan ontwikkelen.

Sinds staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) in juni vorig jaar aankondigde dat het kabinet met een wettelijk kader zou komen waarmee provincies en gemeenten kunnen werken, is het stil gebleven, constateert Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. Hij maant Dijksma tot spoed.

Van Dijk zegt dat verschillende provincies nu bezig zijn om nieuwe plannen en visies te ontwikkelen op basis waarvan ontwikkelingen voor de veehouderij worden geregeld.  Ook de provincie Gelderland heeft een omgevingsvisie in behandeling, die naar verwachting in mei van dit jaar in de staten worden behandeld. In oktober moet de visie in  een verordening worden vastgelegd. "Wij zitten te wachten op het instrumentarium dat Dijksma moet geven. Wij willen de instrumenten, dan kunnen we zelf het beleid voor Gelderland maken. Daar hebben we de staatssecretaris niet voor nodig."

De Gelders gedeputeerde legt uit dat hij agrarisch ondernemers graag ruimte voor ontwikkeling wil bieden, maar dat de onzekerheid over het instrumentarium dat het kabinet moet bieden hem parten speelt. Dijksma kondigde in juni aan dat  het kabinet in de Wet Dieren regels wil opnemen over de maximale totale omvang van de veehouderij in een bepaald gebied, het maximeren van de veehouderij-intensiteit in een gebied en de begrenzing van een veehouderijlocatie in een gebied. Reden voor de regels is om te zorgen dat de groei van de veehouderij binnen de grenzen van de maatschappelijke acceptatie blijft.

Het kabinet heeft gezegd dat het oogpunt van volksgezondheid alleen al aanleiding is om beperkingen op te leggen aan het aantal dieren in een gebied of aan de omvang van de stallen - maar een norm daarvoor kon het kabinet toen nog niet geven, ook omdat de Gezondheidsraad geen concrete afstandsnormen kon geven.

Laatste reacties

  • Elevage

    Dijksma zit waarschijnlijk te wachten op aanbevelingen van PvdD of iets wat daar op lijkt..........................

  • koestal

    Regels,daar zitten de boeren op te wachten,ze zien nu al nu al door de bomen het bos niet meer,en maar steeds beloven dat er minder regels komen

Of registreer je om te kunnen reageren.