Home

Nieuws 4 reacties

Dijksma: geen tijdelijke vrijstelling gebruik CO2 tegen ganzen

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw en natuur wil geen tijdelijke vrijstelling geven voor het gebruik van CO2 om ganzen te doden in gebieden buiten Schiphol. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland heeft een verzoek ingediend in Brussel voor gebruik van CO2 voor het doden van ganzen. Deze procedure is tijdrovend, waardoor er waarschijnlijk pas in het voorjaar van 2015 een besluit wordt genomen in de EU over de toelating van CO2 voor het doden van ganzen. Deze goedkeuring geldt dat niet alleen voor het gebied rondom Schiphol in verband met de vliegveiligheid, maar kan ook voor andere gebieden gelden.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts heeft Dijksma daarom gevraagd of ze bereid is om een tijdelijke vrijstelling af te geven voor het gebruik van CO2 in de ruiperiode van ganzen dit jaar. Dijksma wil dit niet. "Vrijstellingen kunnen alleen worden verleend voor een beperkt en gecontroleerd gebruik, voor ten hoogste 180 dagen, vanwege een niet op andere wijze te bestrijden gevaar voor de volksgezondheid, de gezondheid van dieren of het milieu. Het bestrijden van ganzen vanwege overlast voor akkers, velden en natuur valt niet onder deze definitie en komt daarom niet in aanmerking voor een vrijstelling", schrijft Dijksma. Ze wijst erop dat boeren die schade ondervinden van ganzen op hun land hiervoor een compensatie kunnen aanvragen.

Laatste reacties

 • Gijs Gans

  dit was toch een van de speerpunten van het waardeloze g7 accoord ??????

 • alco1

  En de geitenwollen sokken clubs maar in hun vuistje lachen. Afketsen van besluiten zijn immers alleen maar in hun voordeel. Zij hebben toch geen enkele maatschappelijke verantwoordelijkheid.

 • PetervanKempen

  Mevrouw Dijksma heeft al op niet mis te verstane wijze te horen gekregen dat Brussel geen prioriteit geeft aan het goedkeuren van een bestrijdingswijze die Nederland door systematisch niet benutten van EU mogelijkheden ganzen ruim te laten afschieten in deze positie geeft gebracht.
  Het is daarom een beter besluit eerst alle middelen in te zetten die de wet toelaat en de aantallen terug te brengen tot aanvaardbare proporties. Beschermen komt aan de orde als de aantallen beneden de afgesproken normen komen, en dat is nog lang niet het geval.

 • j.r.j.porsius1

  Wat een waardeloze bewindspersoon die Sharon Dijksma, die durft haar nek niet uit te steken voor de Nederlandse agrarische sector, want je moet je vooral niet tegenover Brussel in het harnas jagen, want misschien valt er voor haar later nog een goedbetaalde functie uit te slepen daar bij die dikvreters in Brussel ! Ik kan hier nog maar één ding op zeggen weg met Brussel, weg met PvdA, weg met Sharon Dijksma, en weg met alle overtollige ganzen!

Of registreer je om te kunnen reageren.