AlgemeenNieuws

Dijksma: geen tijdelijke vrijstelling gebruik CO2 tegen ganzen

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw en natuur wil geen tijdelijke vrijstelling geven voor het gebruik van CO2 om ganzen te doden in gebieden buiten Schiphol. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland heeft een verzoek ingediend in Brussel voor gebruik van CO2 voor het doden van ganzen. Deze procedure is tijdrovend, waardoor er waarschijnlijk pas in het voorjaar van 2015 een besluit wordt genomen in de EU over de toelating van CO2 voor het doden van ganzen. Deze goedkeuring geldt dat niet alleen voor het gebied rondom Schiphol in verband met de vliegveiligheid, maar kan ook voor andere gebieden gelden.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts heeft Dijksma daarom gevraagd of ze bereid is om een tijdelijke vrijstelling af te geven voor het gebruik van CO2 in de ruiperiode van ganzen dit jaar. Dijksma wil dit niet. “Vrijstellingen kunnen alleen worden verleend voor een beperkt en gecontroleerd gebruik, voor ten hoogste 180 dagen, vanwege een niet op andere wijze te bestrijden gevaar voor de volksgezondheid, de gezondheid van dieren of het milieu. Het bestrijden van ganzen vanwege overlast voor akkers, velden en natuur valt niet onder deze definitie en komt daarom niet in aanmerking voor een vrijstelling”, schrijft Dijksma. Ze wijst erop dat boeren die schade ondervinden van ganzen op hun land hiervoor een compensatie kunnen aanvragen.

Beheer
WP Admin