Home

Nieuws 1187 x bekeken

Dijksma: Italiaans bijenonderzoek niet relevant voor Nederland

Den Haag - Italiaans onderzoek naar de negatieve effecten van bepaalde neonicotinoïden op bijen is voor de Nederlandse situatie niet of nauwelijks relevant. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede kamer.

Volgens het Italiaanse onderzoek zouden honingbijen na blootstelling aan de insecticiden clothianidin of imidacloprid een verminderde afweer hebben en bovendien meer last hebben van het zogenoemde deformed wing virus.

Dijksma schrijft op gezag van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) dat de geconstateerde effecten in Nederland waarschijnlijk niet voorkomen omdat de doseringen hoger zijn dan in de Nederlandse situatie en het bovendien gaat om middelen die niet zijn toegestaan in gewassen die aantrekkelijk zijn voor bijen.

Het CTGB ziet geen reden in te grijpen in de lopende toelatingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.